Centrum voor Jeugd en Gezin | Capelle aan den IJssel

Zwemmen met je baby: tips!

Zwemmen met je baby: tips!

Voor het eerst met je baby zwemmen is een heerlijk moment. Gezonde, goed groeiende baby’s kun je al aan water laten wennen als ze 8 weken oud zijn. Waar moet je op letten als je gaat zwemmen met je baby?

Begin niet te vroeg
Soms is het voor zo’n kleine baby nog veel te vermoeiend om naar het zwembad te gaan. Ook de omgeving van het zwembad, met al dat lawaai en al die prikkels kan overweldigend zijn voor een baby. Daarbij zijn jonge baby’s gevoeliger voor infecties. Een alternatief is om eerst samen met je baby thuis in bad te gaan.

Als je baby te vroeg geboren is of niet goed groeit, is het verstandig eerst te overleggen met de huisarts of de jeugdarts (klik hier voor inloopspreekuren jeugdgezondheidszorg of bel naar de advieslijn). Als je baby iets ouder is, kan hij of zij zichzelf beter op temperatuur houden en kan je baby zijn of haar hoofd langer rechtop houden. Dan wordt het voor je baby ook leuker.

Wennen aan het water
In de meeste zwembaden worden zogenaamde baby- en peuterzwemlessen gegeven. Je kind raakt zo niet alleen vertrouwd met water, maar het is ook goed voor de bewegingsontwikkeling. Het is belangrijk dat je kind het zwemmen leuk vindt. Als hij of zij er geen plezier in heeft, zal je baby angstig worden. Laat hem of haar daarom stapje voor stapje aan het water wennen.

Lekker warm water
Baby’s kunnen zichzelf nog niet goed warm houden. Voor het babyzwemmen wordt het zwembad daarom extra verwarmd. De meeste baby’s vinden het heerlijk!

  • Het water moet bij voorkeur minstens een temperatuur van 32 graden hebben
  • De luchttemperatuur moet bij voorkeur minstens 34 graden zijn
  • Er moet speciaal opgeleid personeel zijn
  • Zwem niet langer dan een half uur met je baby
  • Let op dat je baby niet afkoelt. Krijgt hij of zij paarse lipjes of bibbert je kind? Dan heeft je baby het te koud
  • Zorg ervoor dat je na afloop je baby goed afdroogt en warm aankleedt

Oren en luchtwegen
Ga niet zwemmen met een zieke baby, zeker niet als je kind last heeft van oorontsteking. Kinderen met oorontsteking mogen niet met hun oren in het water. Ook als je kind last heeft van de luchtwegen is het beter om eerst advies te vragen aan je huisarts of op het consultatiebureau. In een zwembad hangen chloordampen waar je kind last van kan krijgen.

Babyzwemband
Babyzwembanden, ook wel zwemzitjes of zwemtrainers genoemd, zijn er in verschillende maten. Check het leeftijdsadvies en het maximaal toegestane gewicht in de gebruiksaanwijzing. De babyzwemband mag alleen gebruikt worden in diepten waar je kind niet meer met zijn of haar voetjes bij de grond kan in verband met kantelgevaar. Goede babyzwembanden zijn getest en kantelen automatisch terug.

  • Controleer bij het eerste gebruik voorzichtig of het zwemzitje terugkantelt
  • Houd altijd je baby of de zwemband vast en laat je kind nooit alleen in het water, ook niet in een zwemband

Veel zwemplezier!

Deze informatie is afkomstig van Stichting Opvoeden
Meer opvoedinformatie over baby’s

Deel dit artikel: