Zwemmen met je baby: tips!

Voor het eerst met je baby zwemmen is een heerlijk moment. Gezonde, goed groeiende baby’s kan je al aan water laten wennen als ze 8 weken oud zijn. Waar moet je op letten als je gaat zwemmen met je baby?

Begin niet te vroeg

Voor een jonge baby kan het nog te vermoeiend zijn om naar het zwembad te gaan. Ook de omgeving van het zwembad, met veel lawaai en prikkels, kan overweldigend zijn voor een baby. Jonge baby’s zijn ook gevoeliger voor infecties. Een andere mogelijkheid is om eerst samen met je baby thuis in bad te gaan.

Als je baby te vroeg geboren is of niet goed groeit, is het verstandig om eerst te overleggen met de huisarts of jeugdarts. Klik hier voor onze contactgegevens.

Als je baby iets ouder is, kan hij of zij zichzelf beter op temperatuur houden en kan je baby zijn of haar hoofd langer rechtop houden. Dan wordt het voor je baby ook leuker.

Wanneer mag je niet zwemmen met je baby?

Ga niet zwemmen met een zieke baby, zeker niet als je kind last heeft van oorontsteking. Kinderen met oorontsteking mogen niet met hun oren in het water. Als je kind last heeft van zijn of haar luchtwegen, is het beter om eerst advies te vragen aan je huisarts of op het consultatiebureau. In een zwembad hangen chloordampen waar je kind last van kan krijgen.

Wennen aan het water

Het is belangrijk dat je kind het zwemmen leuk vindt. Als hij of zij er geen plezier in heeft, zal je baby bang worden. Laat hem of haar daarom stapje voor stapje aan het water wennen.

In de meeste zwembaden worden baby- en peuterzwemlessen gegeven. Door zo’n zwemles raakt je kind vertrouwd met water. Het is ook goed voor de bewegingsontwikkeling.

Warm blijven

Baby’s kunnen zichzelf nog niet goed warm houden. Voor het babyzwemmen wordt het zwembad daarom extra verwarmd. De meeste baby’s vinden het heerlijk!

Let op deze punten:

  • Het water moet minstens een temperatuur van 32 graden hebben.
  • De luchttemperatuur moet minstens 34 graden zijn.
  • Er moet speciaal opgeleid personeel zijn.
  • Zwem niet langer dan een half uur met je baby.
  • Let op dat je baby niet afkoelt. Krijgt hij of zij paarse lipjes of bibbert je kind? Dan heeft je baby het te koud.
  • Zorg ervoor dat je je baby na het zwemmen goed afdroogt en warm aankleedt.
Babyzwemband

Je kunt een babyzwemband gebruiken als je gaat zwemmen met je baby. De babyzwemband wordt ook wel een ‘zwemzitje’ of ‘zwemtrainer’ genoemd. Een babyzwemband mag alleen gebruikt worden in diepten waar je kind niet met zijn of haar voetjes bij de grond kan, in verband met kantelgevaar. Goede babyzwembanden zijn getest en kantelen automatisch terug. Babyzwembanden zijn er in verschillende maten. Controleer het leeftijdsadvies en het maximaal toegestane gewicht in de gebruiksaanwijzing.

  • Controleer bij het eerste gebruik voorzichtig of het zwemzitje terugkantelt.
  • Houd altijd je baby of de zwemband vast en laat je kind nooit alleen in het water, ook niet in een zwemband.

Veel zwemplezier!

Meer opvoedinformatie over baby’s

Deel dit artikel: