Zo krijgt je puber meer zelfvertrouwen

Een kind met genoeg zelfvertrouwen gelooft in zichzelf en in wat hij of zij kan. Wat kan je doen om het zelfvertrouwen van je puber te vergroten?

Laat je kind zelf ervaringen opdoen

Geef je kind de kans om zelfstandig te zijn. Daar krijgt hij of zij zelfvertrouwen van. Laat je kind zelf keuzes maken, bijvoorbeeld zelf een baantje zoeken of zelf de eigen kleren kopen.

Pubers hebben nog wel steun van hun ouders nodig. Het is goed om je kind dingen alleen te laten doen, maar denk ook mee. Praat bijvoorbeeld samen over de voordelen en nadelen van bepaalde keuzes.

Laat je puber zelf oplossingen bedenken voor problemen

Wil je zoon laat thuiskomen? Vraag hem dan hoe hij dat veilig kan doen. Een goede oplossing is bijvoorbeeld door met vrienden naar huis te fietsen. Wil je dochter ergens naartoe, maar is dat te ver om te fietsen? Laat haar dan zelf uitzoeken of ze met het openbaar vervoer kan reizen, of laat haar zelf regelen dat ze met iemand kan meerijden of bij een vriendin kan blijven slapen.

Geef positieve aandacht

Laat zien dat je interesse hebt voor wat je kind doet. Geef vaak complimenten. Daar krijgt je puber een sterker zelfbeeld van.

Geef veel liefde

Laat zien dat je achter je kind staat en dat je kind bij jou terecht kan als er iets is.

Lees meer over zelfvertrouwen
Meer opvoedinformatie over pubers

Wist je dat we ook een speciaal gedeelte voor jongeren hebben op onze website? Klik hier om naar het jongerengedeelte te gaan.

Bron: Opvoedinformatie Nederland

Deel dit artikel: