Zo geef je je peuter zelfvertrouwen

Wat kan je doen om het zelfvertrouwen van je peuter te vergroten? Lees deze tips.

Tip 1: Geef je kind de kans om te ontdekken

Kinderen leren door uit te proberen. Geef je kind de kans om veel te ontdekken, want van ervaringen leert je kind. Natuurlijk gaat het ook wel eens mis. Ook weet een peuter nog niet goed wat wel mag en wat niet mag. Als ouder let je vaak ongemerkt op de dingen die fout gaan, maar het is heel belangrijk om vooral ook te letten op wat je kind goed doet.

Tip 2: Kijk vooral naar wat goed gaat

We vinden het soms heel gewoon dat kinderen hun bord leeg eten, lief alleen spelen en doen wat we zeggen, maar eigenlijk is dat voor een peuter heel knap! Door er regelmatig iets positiefs over te zeggen, laat je merken dat je je kind ziet en dat je blij bent met wat hij of zij doet. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: “Je hebt zelf je schoenen al aangetrokken. Goed, zeg.” Je kind gaat dit dan de volgende keer weer doen. Kinderen leren het meest doordat ze horen en merken wat er goed gaat. Als goed gedrag wordt beloond door aandacht en positieve reacties, gaat je kind dat gedrag herhalen.

Tip 3: Reageer ook positief op een poging die nog niet helemaal gelukt is

Zeg bijvoorbeeld: “Je hebt goed geprobeerd om zelf je rits vast te maken.” Als je positief reageert, moedig je je kind aan om het een volgende keer nog eens te proberen. Dan lukt het misschien wel!

Meer opvoedinformatie over peuters

Bron: Opvoedinformatie Nederland

Deel dit artikel: