
In Nederland wonen meisjes uit landen waar ze besneden kunnen worden. Dat gebeurt bijvoorbeeld in Somalië en Ethiopië, maar ook in andere landen en werelddelen. In die landen is het in veel families de gewoonste zaak van de wereld. In Nederland is meisjesbesnijdenis verboden. Ieder jaar wordt er op 6 februari, ‘Zero Tolerance Day’, wereldwijd stilgestaan bij de strijd tegen meisjesbesnijdenis.
Wat is meisjesbesnijdenis?
Meisjesbesnijdenis wordt ook wel Vrouwelijke Genitale Verminking genoemd (VGV). Het is een ingreep aan de uitwendige vrouwelijke geslachtsorganen zonder medische oorzaak. Er zijn verschillende manieren waarop meisjes worden besneden. Welke delen van de geslachtsorganen worden verminkt en in welke mate dit gebeurt, hangt af van de lokale gebruiken, de wens van de ouder(s) en de besnijd(st)er. Meestal worden meisjes besneden als ze tussen vier en twaalf jaar oud zijn, maar eerder of later kan ook. Meestal is er veel druk vanuit de familie en de gemeenschap om meisjes te laten besnijden. Meisjesbesnijdenis kan lichamelijke, psychische en seksuele problemen veroorzaken.
Verboden
In Nederland is elke vorm van meisjesbesnijdenis verboden. Het wordt gezien als een ernstige, onherstelbare vorm van lichamelijke verwonding, met grote kans op lichamelijke en psychische klachten. Meisjesbesnijdenis is in Nederland strafbaar als vorm van mishandeling.
Het is ook verboden om een meisje dat in Nederland geboren is in een ander land te laten besnijden, bijvoorbeeld tijdens een vakantie in het land waar de familie vandaan komt. Als het toch gebeurt, kunnen de ouders een gevangenisstraf krijgen van maximaal 12 jaar. Als een meisje besneden wordt door de ouder(s) zelf, kan de straf worden verhoogd.
Verklaring tegen meisjesbesnijdenis
Als ouders niet willen dat hun dochter besneden wordt, kan het lastig zijn om dit te vertellen aan hun familie. De familie kan daar anders over denken. Er kan een risico zijn als zij familie bezoeken in het land waar ze vandaan komen, bijvoorbeeld als ze daar op vakantie naartoe gaan. Om hun familie te informeren over de gevolgen van een besnijdenis en dat het strafbaar is in Nederland, is er een ‘Verklaring tegen meisjesbesnijdenis’ gemaakt. Deze verklaring kunnen de ouders krijgen bij het CJG of bij de huisarts als ze zelf duidelijk zeggen dat hun dochter niet besneden mag worden. De verklaring is in zeven talen gemaakt: Somalisch, Amhaars, Tigrinya, Arabisch, Engels, Frans en Nederlands.
Meer informatie
Ga naar de website van Pharos voor meer informatie over meisjesbesnijdenis.
Bronnen: Pharos, Opvoedinformatie Nederland
Deel dit artikel: