Zakgeld

Zakgeld helpt kinderen om te leren omgaan met geld. Ze leren dat ze er iets leuks van kunnen kopen, maar ook dat je soms iets opzij moet leggen voor dingen die je echt nodig hebt. Wanneer begin je met zakgeld en hoe leer je je kind daar mee om te gaan?

Afspraken maken

Als je je kind zakgeld of kleedgeld geeft, is het belangrijk om afspraken te maken over:

  • Het bedrag
  • Wanneer je het geeft
  • Waaraan je kind het moet uitgeven
  • Waaraan je kind het mag uitgeven
  • Wanneer je een verhoging geeft

Zakgeld is een leermiddel en geen middel om te straffen en te belonen. Als jullie een bedrag hebben afgesproken, moet je kind daarop kunnen rekenen.

Wanneer en hoe veel?

Kinderen vanaf 6 jaar hebben een redelijk besef van de waarde van geld. Je zou dus vanaf de zesde verjaardag van je kind zakgeld kunnen geven. De hoogte van het zakgeld is iets wat je zelf bepaalt. Het hangt ook af van de afspraken die jullie samen maken. Volgens het Nibud ontvangen kinderen van 6 tot 12 jaar € 1,- tot € 2 per week. Jongeren vanaf 13 jaar ontvangen € 2,50 tot € 11,60 per week.

Leren omgaan met geld

Als ouder wil je je kind graag beschermen. Maar leren omgaan met geld betekent ook dat je fouten mag maken. Natuurlijk kan het gebeuren dat je kind iets duurs koopt dat hij of zij niet direct nodig heeft. Hier leren kinderen eigenlijk alleen maar van. Kinderen kunnen beter een miskoop doen als ze jong zijn, dan dat ze later fouten maken. Dan zijn de gevolgen vaak veel groter omdat het om grotere bedragen gaat.

Daarnaast heb je misschien de neiging om je kind af en toe iets extra’s toe te stoppen. Dat kun je doen als beloning, maar doe het niet te vaak. Het is belangrijk voor later dat kinderen leren dat ze moeten rondkomen van het geld dat ze hebben. Veel kinderen vinden het lastig dat je voor een bepaalde periode maar een beperkt bedrag hebt. Om daarmee om te leren gaan, is het belangrijk dat zakgeld een vast bedrag is dat op een vast tijdstip wordt gegeven.

Sparen

Wie spaart, die heeft wat. Het is belangrijk dat je kind dat al vroeg leert. Daar heeft hij of zij later profijt van. Voor grote uitgaven zal je kind later ook moeten plannen.

Vooral jonge kinderen hebben moeite met sparen en geven hun zakgeld vaak direct uit. Probeer samen met je kind een concreet en realistisch spaardoel te bedenken: iets wat binnen een paar weken van het zakgeld te kopen is. Bekijk samen regelmatig hoe veel er al is gespaard en hoe lang het nog duurt voordat het gekocht kan worden.

Tips voor sparen:

  • Geef je kind een leuke spaarpot
  • Je kunt afspreken dat je kind elke week een deel van zijn of haar zakgeld in de spaarpot doet
  • Als de spaarpot vol zit, kun je het geld op een spaarrekening zetten
  • Kinderen vinden het vaak stimulerend om te zien dat het bedrag groeit

Bron: Opvoedinformatie Nederland
Klik hier voor meer opvoedinformatie

Deel dit artikel: