World Suicide Prevention Day: zelfmoord voorkomen

Vrijdag 10 september is ‘World Suicide Prevention Day’. Vermoed je dat je kind zelfmoord gedachten heeft? Lees hieronder wat je kunt doen.

Praten
  • Sta open voor alles wat je kind te vertellen heeft.
  • Oordeel niet meteen, maar probeer je kind te helpen bij het zoeken naar oplossingen.
  • Neem je kind serieus als hij of zij over zelfmoord praat.
  • Woont je kind niet meer thuis? Ga dan vaker even langs of nodig je kind thuis uit. Blijf contact houden met hem of haar.
  • Vraag je kind of je kunt helpen.
Meer zelfvertrouwen

Een negatief zelfbeeld en denken aan zelfmoord hebben vaak met elkaar te maken. Probeer je kind te helpen meer zelfvertrouwen te krijgen. Klik hier voor tips om het zelfvertrouwen van je puber te vergroten.

Positief zijn

Probeer de nadruk te leggen op alle positieve dingen die er gebeuren. Stel bijvoorbeeld vaker voor om samen iets leuks te gaan doen.

Rust

Soms ligt er te veel druk op je kind, bijvoorbeeld tijdens een tentamenperiode. Probeer op tijd rust en ontspanning te bieden.

Structuur

Omdat het leven soms zo druk is, is structuur belangrijk. Zorg dat je kind goed eet, goed slaapt en regelmatig even naar buiten gaat, zeker met mooi weer. Regelmaat en een goed dag- en nachtritme zijn belangrijk.

Professionele hulp

Het is verstandig om op zoek te gaan naar professionele hulp. Neem bijvoorbeeld contact op met een professional van het CJG. Vertel dat je je zorgen maakt en overleg wat je kunt doen. Bij het CJG werken bijvoorbeeld jeugd- en gezinspsychologen die je kind en je gezin kunnen ondersteunen. Je kunt ook naar de huisarts gaan. Hij of zij kan je doorverwijzen.

Landelijke hulplijn: 113 Zelfmoordpreventie

Denkt je kind aan zelfmoord en is er nu hulp nodig? Neem dan contact op met de landelijke hulplijn 113 Zelfmoordpreventie via 0900-0113 of 113.nl.

Bron: Opvoedinformatie Nederland

Deel dit artikel