Wintertijd: tips!

Dit weekend gaat de wintertijd in. Dat betekent dat de klok een uur achteruit gaat. Voor veel mensen betekent dit een uurtje extra slapen, maar met kinderen kan het lastig zijn. ‘Ouders van Nu’ geeft tips om de overgang naar de wintertijd soepeler te laten gaan.

Vroeg wakker

Als het zes uur ‘s ochtends is, voelt dat voor je kind nog als zeven uur. Grote kans dat je kind door de wintertijd een paar dagen te vroeg wakker is. Dat kan vervelend zijn. Vertel je kind over de wintertijd en wat dat betekent. Overleg met je kind hoe laat hij of zij uit bed mag en wat je kind kan doen als slapen echt niet meer lukt. Een leuk boekje of tekenpapier naast het bed kan misschien helpen.

Naar bed

Is het zeven uur ‘s avonds, dan voelt het voor je kind al als acht uur. Daardoor kan hij of zij wat moeite hebben om wakker te blijven. Het kan handig zijn om de bedtijd van je kind een paar dagen van tevoren aan te passen. Elke dag een kwartier later het licht uit, bijvoorbeeld. Voor sommige kinderen helpt het ook om de lunch en het avondeten op de dag voordat de klok wordt verzet een half uur later te doen.

Meer slaaptips
  • Het is voor kinderen fijn om dingen op vaste tijden of in een vaste volgorde te doen. Een vast avondritueel helpt je kind om rustiger en sneller in slaap te vallen.
  • Probeer voor het slapengaan geen drukke dingen te doen, bijvoorbeeld verstoppertje spelen of een spelletje doen op de tablet. Daar wordt je kind alleen maar actief van.
  • In de winter kan een lichtwekker handig zijn. Deze verlicht ‘s ochtends de slaapkamer alsof de zon langzaam opkomt. Zo wordt je kind op een natuurlijke en rustige manier wakker.
Jonge kinderen

Klik hier voor tips voor de overgang naar de wintertijd bij baby’s en jonge kinderen.

Bron: Ouders van Nu

Deel dit artikel: