Wintertijd: tips voor jonge kinderen

Dit weekend gaat de wintertijd in. Dat betekent dat de klok een uur achteruit gezet wordt. Voor veel mensen betekent dit een uurtje extra slapen, maar voor gezinnen met jonge kinderen vaak niet. Wat kun je doen om je kind aan de wintertijd te laten wennen? 

Doe het in stapjes

Een uur is veel voor een jong kind. Begin daarom al een paar dagen eerder en verander de bedtijd in kleine stapjes. Breng je kind bijvoorbeeld steeds een kwartiertje later naar bed. Je kunt de tijd van de slaapjes overdag ook aanpassen.

Zorg voor licht

De ‘biologische klok’ van je kind bepaalt wanneer je kind in slaap valt en wanneer hij of zij wakker wordt. Licht en donker zijn belangrijk voor de biologische klok. Is het donker, dan is het tijd om te gaan slapen. Als het licht is, weet de biologische klok dat het tijd is om op te staan. Zorg daarom ‘s ochtends voor licht. Doe de gordijnen meteen open of zet de lamp aan.

Rust in de avond, beweging in de ochtend

Voor een goede nachtrust is het belangrijk dat je kind rustig naar bed gaat. Doe voor het naar bed gaan daarom geen drukke dingen meer met je kind. In de ochtend kan het helpen om meteen samen naar buiten te gaan. Door de frisse lucht, daglicht en beweging went de biologische klok sneller aan de tijdsverandering.

Voeding bij baby’s

Geef je voeding op verzoek (als je baby erom vraagt)? Dat kan je gewoon blijven doen. Volg je een schema? Dan verschuiven ook de voedingstijden. Dat kan je in één keer doen (meteen 1 uur verschuiven) of in kleine stapjes (elke dag een kwartier verschuiven). Probeer in te schatten wat het beste bij jouw baby past.

Maak je niet te veel zorgen

De klok wordt in het weekend verzet, dus jullie kunnen een dagje rustig aan doen. De meeste kinderen zijn het nieuwe ritme na een paar dagen gewend, dus geef het even tijd.

Bron: 24 Baby

Deel dit artikel: