Op deze pagina vind je informatie en tips over op zomervakantie gaan als samengesteld gezin. Voor als je gescheiden bent, gescheiden ouders hebt of als professional met gescheiden ouders werkt.

De informatie is verdeeld in verschillende vakken: voor ouders, kinderen en jongeren en professionals. 

Ben je op zoek naar algemene informatie over scheiden?
 Ga naar de ‘Wij gaan uit elkaar’ homepage

Ouders

8 vakantietips voor een samengesteld gezin

Bron: Stiefgoed

Met z’n allen op vakantie, hoe leuk is dat! Eindelijk iedereen voor langere tijd bij elkaar. Een gouden kans om de onderlinge banden te versterken. Vol goede moed pak je de koffers, prop je iedereen in de 7-zitter, muziekje aan, tas met lekkers mee, en there we go. Onderweg sus je onenigheid, relativeer je de filestress en zie je achter elke wolk de zon al schijnen. Op de camping aangekomen probeer je het iedereen naar de zin te maken, is geen moeite je teveel en stap je over 100 ergernissen heen, want… de vakantie moet leuk zijn! Na een paar dagen ben je uitgeput en je bom van frustraties staat op ontploffen. De kinderen verdragen steeds minder van elkaar, je stiefkinderen halen het bloed onder je nagels vandaan en je partner en jij zijn in staat van oorlog. Je houdt de hele dag je zonnebril op, want niet iedereen hoeft je tranen te zien. Wanneer mogen we weer naar huis?

Een herkenbaar beeld voor veel samengestelde gezinnen. En dat is ook niet zo verwonderlijk. De meeste kinderen pendelen tussen ouders en wonen maar deels in het samengestelde gezin. Die paar dagen houd je het best samen vol, en daarna kan je weer even opladen. Maar op vakantie ben je ineens 24/7 samen. Een gewone thuisweek kent een vaste structuur, met vaste momenten voor muziekles, sport, etc. Op vakantie valt deze structuur weg en ligt alles open. De dagen moeten met elkaar ingevuld worden, terwijl de onderlinge banden lang niet zo sterk zijn als in een gewoon gezin. Kinderen kunnen gaan touwtrekken om de onverdeelde aandacht van de eigen ouder. De stiefouder voelt zich hierdoor een buitenstaander en de eigen ouder zit in een spagaat tussen beide kampen. Loyaliteitsconflicten, die je dacht te kunnen handelen, worden op vakantie weer actueel.

En hoe ben je vanuit het vorige gezin gewend vakantie te vieren? Dit schept onbewust een beeld van hoe een vakantie hoort te zijn. Ben je gewend aan actieve vakanties met veel cultuur, dan kan je je erg verloren voelen tijdens een luie strandvakantie. Ging je in je vorige gezin altijd naar een camping en genoot je van contacten met andere vakantiegangers, dan kan je maar moeilijk wennen in een vakantiehuisje hoog in de bergen. Samen vakantie vieren kan, juist in een samengesteld gezin, een bron van stress en onderhuidse spanningen zijn.

Dan maar liever thuisblijven? Nee! Een gezamenlijke vakantie kan zeker een positieve ervaring zijn, en de onderlinge band versterken. Maar dat gaat niet vanzelf. Hieronder 8 tips die helpen je vakantie tot een succes te maken.

8 vakantietips

  1. Zorg voor realistische verwachtingen. Verwacht je alleen rozengeur en maneschijn, dan gaat het gegarandeerd tegenvallen. Ga er van uit dat er naast leuke momenten ook moeilijke momenten zullen komen. Daarmee is de vakantie niet mislukt, maar die horen bij een vakantie met een samengesteld gezin. Zie de moeilijke momenten als uitdagingen. Als je er goed mee om kunt gaan, helpen ze je verder. Streef niet naar een 10, een 7 is goed genoeg!
  2. Houd vooraf een vakantie-overleg met alle gezinsleden. Bespreek de keuze van de vakantiebestemming. Ga na wat voor ieder kind/volwassene de vakantie tot een topvakantie maakt, en welke vakantietradities ze uit het oude gezin willen vasthouden. Zorg dat iedereen inbreng heeft en neem die inbreng serieus. Spreek uit dat je niet elke wens kan vervullen, maar dat jullie er met elkaar een succes van willen maken.
  3. Spreek vooraf met elkaar een aantal vakantieregels af. Bijvoorbeeld over afwasbeurten, kookbeurten, gezamenlijk ontbijt, etc. Dit geeft duidelijkheid en voorkomt conflicten tijdens de vakantie.
  4. Zorg tijdens de vakantie naast gezamenlijke activiteiten, ook voor activiteiten met de eigen kinderen. Kinderen hebben het nodig ‘gezien’ te worden door de eigen ouder. Dat helpt hen zich meer loyaal op te stellen naar de andere gezinsleden.
  5. Vraag de kinderen regelmatig hoe ze de vakantie vinden en neem hun mening en gevoel serieus.
  6. Plan af en toe quality-time voor jullie als partners. Deel gevoelens en ervaringen en respecteer elkaar daarin. Zorg dat jullie samen een sterk team zijn.
  7. Gun ieder zo nodig een ‘escape’. Soms kan het je teveel worden en heb je even een time-out nodig. De één vindt het fijn zich dan terug te trekken met een boek, de ander wil in z’n eentje wandelen, pubers willen vaak even wifi-time, etc. Geef elkaar die ruimte.
  8. Zorg dat de vakantie niet te lang is. Hoe langer de vakantie duurt, hoe meer kans op conflicten. Zeker in de startfase van een samengesteld gezin is één week samen op vakantie vaak lang genoeg.

Iedereen een fijne vakantie gewenst! Houd het hoofd koel en koester de mooie momenten.

Ervaringsverhaal over de allereerste zomervakantie van een samengesteld gezin

Bron: Stiefgoed

Vakantietranen

“Tegenover mij zitten onze kinderen met bedrukte koppies aan tafel en kijken ons met grote ogen aan. “Wij vonden die vakantie hartstikke leuk hoor, wij kenden elkaar alleen nog niet zo goed!” zeggen ze in koor.

Inmiddels zijn het allemaal pubers. Dit was anders toen wij, 5 jaar geleden, voor het eerst met elkaar op zomervakantie gingen. 3 weken. Deze vakantie staat in mijn geheugen gegrift. Waar ik voordat wij op pad gingen vervuld was van trots op ons grote samengestelde gezin, werd dit al snel overtroffen door onmacht, boosheid en verdriet.

Wij hadden prachtige toekomstplannen, waren inmiddels een jaar samen en smoorverliefd op elkaar. Een zomervakantie met allen zagen wij helemaal zitten. Om de feestvreugde een beetje te verhogen had mijn lieve vriend een prachtige camper gekocht. Wij waren de hemel te rijk. Het was zo ver, we gingen op pad.

Spannend! Dat was het enige en juiste woord voor de eerste dagen. Alle kinderen in Amerikaanse camper, naar Frankrijk voor onze droomvakantie. Nadat mijn stiefkinderen afscheid hadden genomen van hun moeder, wat ook echt verdrietig was, vonden de kinderen tijdens het reizen al snel hun draai. Mijn lieve vriend had alle verantwoordelijkheid op zijn schouders genomen om ons heelhuids naar de plaats van bestemming te sturen. Ik daarentegen had de plicht om het spul, zoals wij onze kinderschare regelmatig noemen, in toom te houden.

Tijdens onze tussenstops bij benzinestations waren wij een attractie op zich. Blijven er nu kinderen uit de camper komen? Op dit soort momenten waren wij zó trots. Ondertussen begonnen de spanningen tussen de kinderen op te lopen en daarmee ook bij ons. Krampachtig vasthoudend aan mijn roze wolk negeerde ik deze tekenen aan de wand en probeerde ik de signalen bij mijn lieve vriend glad te strijken.

Op onze eerste camping dachten wij ouders dat wij ons even terugtrekken door samen een fietstochtje te maken. Niets was minder waar. Er was, tijdens onze afwezigheid, oorlog uitgebroken tussen camp 1 (zijn kinderen) en camp 2 (mijn kinderen). Wat de oorzaak was weet ik eigenlijk nog steeds niet. Wat ik wel weet? Dat mijn tocht richting aarde werd ingezet. Dág, roze wolk. Om tijdens de dagen daarna met een smak op aarde te komen. Pijnlijk, in elk opzicht!

Mijn lieve vriend en ik werden verscheurd door loyaliteit naar elkaar en naar onze kinderen. De verbinding en verliefdheid die ik voelde was erg ver te zoeken, wat de teleurstelling nog groter maakte. Uiteindelijk heb ik een grens gesteld. Nog één keer ruzie en we gaan naar huis. Ik geloof dat het nog geen dag geduurd heeft voor het zo ver was.

Mijn zoon en zijn dochter kwamen bekrast en krijsend bij onze kampeerplaats aan. Nu was de maat vol. We gaan morgenvroeg naar huis! riep ik uit. En daarna had ik verdriet, veel verdriet. Dikke tranen van teleurstelling, ongeloof en frustratie. Hoe kan dit toch zó mis gaan? Wij konden allemaal goed met elkaar opschieten en waren oprecht blij met elkaar, maar dat was niet genoeg om onze mooie vakantiedroom te leven.

Onze omgeving had het al voorspeld. Ik zal het nooit vergeten dat de ex-vrouw van mijn lieve vriend ons, met ons plan, ‘ontoerekeningsvatbaar’ noemde. En gelijk had ze! Op deze wijze is zo’n plan, met deze verwachtingen voor het eerst met een samengesteld gezin op vakantie gaan, niet levensvatbaar.

Dit jaar, vijf jaar later, durven mijn lieve vriend en ik het weer voor het eerst aan om een paar weken met zijn allen op vakantie te gaan. “Als we maar niet wéér eerder weg gaan, dat vond ik echt heel vervelend”, zegt mijn jongste zoon en wordt direct bijgevallen door de andere kinderen. Dat is wat niemand wil en we komen tot de conclusie dat we nu willen nadenken hoe dit deze keer te voorkomen. Al snel is het duidelijk en spreken wij af: Twee kampeerplaatsen, álle kinderen een eigen tent en een flinke dosis realiteitszin!

Frankrijk, wij komen eraan!”

Kinderen en jongeren

Op zomervakantie met je ouder, nieuwe partner en zijn of haar kinderen

Voor veel kinderen in Nederland is het zo, na de scheiding van hun ouders, dat ze in de zomervakantie op vakantie gaan met 1 van hun ouders, de nieuwe vriend of vriendin van hun ouder en kinderen van de nieuwe partner van hun ouder.

Je ouders hebben bij de scheiding met elkaar afspraken gemaakt, o.a. over de weekenden en de vakanties, waarvan de zomervakantie een erg belangrijke vakantie is.

Twee keer op vakantie

Het kan fijn zijn om twee keer op vakantie te gaan. Veel kinderen gaan met het gezin van papa én met het gezin van mama op vakantie. Deze vakanties kunnen wel heel anders zijn, omdat iedere ouder zijn/haar eigen regels heeft in de vakantie en jij als kind je daarop elke keer opnieuw moet aanpassen.

Stiefbroers en -zussen

Op vakantie gaan met je stiefbroers en/of -zussen vraagt een bepaalde aanpassing van je. Het is goed om je hier van te voren op in te stellen, zeker als je al wat ouder bent. Het is ook belangrijk om hier van tevoren met je vader of moeder over te praten: waar je je bijvoorbeeld erg op verheugt, maar ook waar je je van tevoren wat zorgen over maakt. Door dit te delen kan je vader of je moeder je beter begrijpen en je hierin ook beter helpen.

Tips voor jonge kinderen

Als je nog jong bent, ben je meestal flexibeler in de manier waarop je van het huis van papa naar het huis van mama gaat. Je houdt nu eenmaal én van je vader én van je moeder en je vindt het fijn om bij hen te zijn.

Jonge kinderen vinden de periodes van zomervakantie (drie weken) soms te lang om zonder één van hun ouders te zijn. Wat je kan helpen is om van te voren af te spreken dat je af en toe in de vakantie kan bellen naar mama of papa. Het is ook fijn als je af en toe een foto kan opsturen zodat je kan delen waar je bent en hoe het met je gaat.

Tips voor oudere kinderen

Oudere kinderen vinden het fijn om ruim van tevoren te weten waar ze aan toe zijn. Wat wordt er verwacht van ons, waar gaan we heen, wat is daar te doen, hoe gaan we in de vakantie dingen afspreken, bijvoorbeeld over uitgaan? Het is goed om hier thuis al afspraken over te maken met je vader/moeder en de nieuwe partner.

Daarnaast heb je als puber zelf ook een bepaalde verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de vakantie waarin je meegaat goed en gezellig verloopt. Houd je aan de gemaakte afspraken en als je iets lastig of niet leuk vindt, bespreek dit dan met je vader of moeder. Samen op vakantie gaan is geven en nemen en ook rekening houden met de ander.

Wij wensen jou en je nieuwe samengesteld gezin een fijne zomervakantie toe!

Professionals

Bekijk de informatie bij de blokken ‘Ouders’ en ‘Kinderen en jongeren’.