Op deze pagina vind je informatie over een complexe scheiding. Voor als je gescheiden bent, gescheiden ouders hebt of als professional met gescheiden ouders werkt.

Ben je op zoek naar algemene informatie over scheiden?
 Ga naar de ‘Wij gaan uit elkaar’ homepage

Ouders

Gevolgen voor kinderen

Soms is er tussen ouders zo veel strijd dat een scheiding een complexe scheiding of conflictscheiding wordt genoemd. Een complexe scheiding heeft voor elk gezinslid gevolgen. De ruzies tussen ouders kunnen zo heftig zijn en lang duren, dat het voor de betrokken kinderen ernstige gevolgen kan hebben. Ze voelen zich bijvoorbeeld gedwongen om partij te kiezen voor één van de ouders of ze willen de andere ouder niet meer zien. Soms gaan kinderen zich juist als ouder gedragen naar een of beide ouders.

Lees meer over de mogelijke gevolgen van scheiding voor kinderen.

In dit filmpje komt naar voren hoe kinderen zich voelen in een complexe scheiding.

Tips voor ouders bij een complexe scheiding

 • Probeer stress bij de kinderen te voorkomen.
 • Accepteer dat kinderen stress hebben van de scheiding.
 • Kinderen hebben recht op een relatie met beide ouders. Probeer te vermijden dat de kinderen één van hun ouders lange tijd niet zien.
 • Maak goede afspraken over het contact, de bezoekregeling en de manier waarop jullie als ouders beiden in het leven van jullie kinderen betrokken zijn.
 • Houd je strikt aan de afspraken.
 • Doe moeite de relatie met de andere ouder in stand te houden. Een goede relatie met de andere ouder bevordert de (geestelijke) gezondheid van je kinderen en de manier waarop zij later in hun leven relaties aangaan.
 • Probeer je kinderen buiten onderlinge conflicten te houden.
 • Vermijd geweld en bedreiging. Dat zal niet alleen je kinderen, maar ook jezelf en je toekomst ten goede komen.
 • Probeer niet je gelijk te halen, in ruzie zijn mensen vaak niet geheel redelijk en niet zichzelf.
 • Probeer hulp in te schakelen als de bovenstaande tips niet haalbaar zijn in jouw situatie.

Bovenstaande tips zijn afkomstig uit het voorleesboek: “Van alles twee” van Martine Delfos. Lees dit boek samen met je 3 tot 7 jarige kind.

Hulp

Heb je behoefte aan hulp bij de scheiding? Iedere donderdagochtend van 10:00 tot 12:00 uur is er een ‘scheidingsspreekuur’ in de Bibliotheek: Stadsplein 39, 2903 HH Capelle aan den IJssel. Meer informatie over het scheidingsspreekuur

Kinderen

Als je ouders veel ruzie maken en niet meer met elkaar kunnen praten, kun je je heel verdrietig voelen. Misschien heb je wel het gevoel dat je moet kiezen tussen papa of mama. Of mag je één van je ouders niet meer zien. Dat kan heel moeilijk zijn. Jij houdt immers van allebei je ouders en je wilt niet kiezen!

Als kind hoef je ook niet te kiezen tussen je ouders. Als papa en mama er samen niet uitkomen waar je gaat wonen en hoe vaak je allebei je ouders ziet, dan kan een kinderrechter hen helpen. Op de website www.ouders-uit-elkaar.nl vind je meer informatie.

Het Klokhuis over scheiden

Het Klokhuis heeft een aflevering gemaakt over ‘vechtscheidingen’. Klik hier om de aflevering van Het Klokhuis te bekijken.

Boektip

Het boek ‘Van alles twee’ van Martine Delfos

“De ouders van Sterre en Jordi zijn gescheiden, omdat ze veel ruzie hadden. Sterre is 4 jaar en Jordi 6 jaar. Zij moeten er erg aan wennen dat ze nu twee huizen, twee tandenborstels, twee bedjes, twee leefsituaties enz. hebben.”

Dit boek kun je samen met papa of mama lezen.

Jongeren

Als je ouders gaan scheiden of gescheiden zijn en ze maken veel ruzie, dan voel je je vaak machteloos. Het kan ook zijn dat de ruzies al zo lang duren en heel heftig zijn, dat er gesproken wordt van een ‘complexe scheiding’. Als je ouders een complexe scheiding hebben, kun je je erg alleen voelen. Soms kan het helpen om verhalen van anderen te horen en/of te lezen. In onderstaand verhaal vind je misschien herkenning:

Ik cijferde mezelf weg

“De 23-jarige Dionne heeft na 18 jaar nog steeds veel last van de gevolgen van de vechtscheiding van haar ouders. Haar ouders zijn gescheiden toen zij vijf jaar oud was, en dat ging niet zonder slag of stoten. “Veel mensen gaan ervan uit dat ik die scheiding niet heb meegekregen omdat ik zo jong was. Dat is echt onzin: het maakt niet uit hoe oud je bent, een vechtscheiding duurt heel lang en heeft dus zeker impact.” Lees verder

Het Klokhuis over complexe scheidingen

Het Klokhuis heeft een aflevering gemaakt over complexe scheidingen. Complexe scheidingen worden ook wel eens vechtscheidingen genoemd. Bekijk de aflevering van Het Klokhuis

Over de aflevering:
Als je ouders scheiden kan het zijn dat ze veel ruzie maken. Wat kun je er aan doen? Maurice vraagt het kinderen die het zelf hebben meegemaakt en aan een kinderpsycholoog. In de sketch denken de cowboys terug aan hun jeugd en aan de vechtscheiding van hun ouders. 

Professionals

Kinderen in een conflictscheiding

Wat is een conflictscheiding? Hoe kun je zien dat een kind slachtoffer is en wat kun je als professional doen? Klik hier voor meer informatie over conflictscheidingen.

Kan je het document niet goed lezen omdat je bijvoorbeeld een hulpprogramma gebruikt? Vraag een tekstuele versie op via toegankelijkheid@cjgcapelle.nl 

De onmacht van een kind bij een conflictscheiding

Normaal gesproken is een gezin een systeem dat in balans is. Bij een conflictscheiding raakt dit systeem uit evenwicht. Gezinsleden moeten wennen aan de nieuwe situatie. Dit is voor de kinderen in het gezin vaak heel moeilijk. Er zijn een aantal factoren die bijdragen aan de emotionele schade van een kind, zoals:

 • Aanhoudende conflicten
 • Loyaliteit
 • Geweld binnen het gezin
 • Psychische problemen van de ouders
 • Een gebrekkige kwaliteit van de tijd die wordt doorgebracht met elke ouder

Conflicten

Kinderen kijken op verschillende manieren naar de conflicten tussen hun ouders, afhankelijk van hun ontwikkelingsfase. Op vier- en vijfjarige leeftijd kunnen kinderen kwetsbaar zijn omdat ze de neiging hebben zichzelf de schuld te geven. Tot ongeveer zevenjarige leeftijd zijn de meeste kinderen niet in staat om de conflicten tussen hun ouders als los van zichzelf te zien. Kinderen in de leeftijd van acht tot twaalf proberen vaak om de conflicten te stoppen en jongeren hebben de neiging om de conflictsituatie uit de weg te gaan.

Loyaliteit

Een kind is loyaal naar beide ouders. Dit loyaliteitsgevoel raakt bij een scheiding vaak in conflict. We spreken dan van een loyaliteitsconflict. Het risico bestaat dan dat het kind beslist om één van zijn/haar ouders niet meer te zien of één van de ouders besluit dat het kind de andere ouder niet meer mag zien.

De belangrijkste personen voor een kind zijn zijn of haar ouders. Een kind zal dan ook in de eerste plaats voor zijn of haar ouders willen ‘zorgen’. Wanneer ouders door de scheiding weinig of niet beschikbaar zijn, kunnen onbedoeld ouderlijke verantwoordelijkheden bij een kind komen te liggen (dat noemen we parentificatie). Dit zorgt ervoor dat het kind niet de kans krijgt om met zijn/haar eigen ontwikkelingstaken bezig te zijn.

Ondersteunen

Het is van belang om een kind dat vastzit in de conflictscheiding van zijn of haar ouders, te ondersteunen. Het geven van een stem aan het kind in de conflictscheiding is belangrijk, maar deze ‘stem’ kan door de conflictscheiding beïnvloed worden door vele verstorende factoren. Uit onderzoek komt naar voren dat kinderen niet willen kiezen tussen hun ouders, maar wel inspraak willen in de afspraken die worden opgenomen in het ouderschapsplan.

Aflevering Kruispunt over vechtscheidingen

KRO Kruispunt heeft in december 2016 een aflevering gemaakt over vechtscheidingen. Bekijk de aflevering van KRO Kruispunt