Toen jullie gingen samenwonen, trouw(d)en of toen jullie relatie begon, hoopte je waarschijnlijk samen oud te worden en je leven samen met je kinderen te delen. Soms loopt een relatie echter anders en kom je op een punt dat je nadenkt over uit elkaar gaan of scheiden. 

Op deze pagina vind je informatie voor ouders, kinderen, jongeren en professionals over het onderwerp scheiden.

Folder ‘Scheiden, wat nu?’

In de folder ‘Scheiden, wat nu?’ vind je allerlei praktische informatie over scheiden. Van hoe het moet met de kinderen tot hoe het financiële plaatje eruit ziet. Flyer 4 en 5 zijn speciaal gemaakt voor kinderen, flyer 6 voor jongeren van 12 jaar en ouder. Deze folder is in samenwerking met Welzijn Capelle ontwikkeld.

Klik hier om de folder te bekijken.

Informatie en nieuws over diverse thema’s

Via onderstaande buttons vind je informatie en nieuws over diverse (actuele) thema’s waar je tijdens of na een scheiding mee te maken kunt krijgen.

Ouders

Uit elkaar gaan doet pijn en is zwaar. Het is extra moeilijk als er kinderen zijn. Je bent ongelukkig, vraagt je af hoe het verder moet, hoe jullie het gaan regelen voor de kinderen. Kortom: er komt veel op je af als je nadenkt over een scheiding.

Elke scheiding is weer anders. In de ene situatie komen ouders samen tot de conclusie dat ze beter uit elkaar kunnen gaan. In een andere situatie wil de ene partner scheiden maar de andere (nog) niet. Makkelijk is zo’n besluit bijna nooit, zeker niet als er kinderen zijn. Sommige partners twijfelen lang over wat het beste is: scheiden of bij elkaar blijven? Het kan soms helpen om met familie, vrienden of professionals er over te praten. Hieronder vind je informatie over mogelijkheden om met professionals in gesprek te gaan.

Scheidingsspreekuur

Het CJG heeft samen met Welzijn Capelle sinds eind augustus 2018 een scheidingsspreekuur. Tijdens dit spreekuur kun je met een maatschappelijk werker en jeugd- en gezinscoach in gesprek over wat scheiding betekent voor jullie en jullie gezin. Klik hier voor meer informatie over het scheidingsspreekuur.

Ondersteuning bij scheiden vanuit CJG Capelle

Bij het CJG bieden we verschillende manieren van ondersteuning aan. Klik op één van de onderstaande links voor meer informatie over ons aanbod.

Folder met informatie

In deze folder vind je allerlei handige informatie over scheiden. Van hoe het moet met de kinderen tot hoe het financiële plaatje eruit ziet. 

Capelse Wegwijzer

De Capelse Wegwijzer geeft antwoord op vragen over wonen, werken, zorg en jeugd en helpt de juiste organisatie te vinden. Via www.capelsewegwijzer.nl kun je bij ‘zoeken’ informatie vinden over scheiden en welke instanties iets voor jullie kunnen beteken.

Webpagina Rijksoverheid

Wil je betrouwbare informatie over scheiden? De Rijksoverheid heeft een webpagina met informatie over scheiden.

Ouderschapsplan: wat is belangrijk? 

Hebben jullie minderjarige kinderen en gaan jullie scheiden? Dan zijn jullie verplicht om goed na te denken over de toekomst van jullie kinderen. Om ervoor te zorgen dat iedereen dit ook doet, heeft de overheid besloten dat het verplicht is om een ouderschapsplan op te stellen. Maar hoe stel je nou zo’n ouderschapsplan op en waar moet je allemaal aan denken? Op www.echtscheiding-wijzer.nl (Nationale Adviesbalie) is een gratis checklist en een voorbeeld van een ouderschapsplan te vinden. Dit kan je helpen om je voor te bereiden op het maken van een ouderschapsplan.

Jongeren

Heb je net gehoord dat je ouders gaan scheiden? Zijn je ouders al een tijdje gescheiden? Of zijn ze al heel lang uit elkaar?

Als je ouders uit elkaar gaan, is dat niet leuk. Je leven staat op zijn kop en alles is anders dan voor de scheiding. Een scheiding roept veel uiteenlopende gevoelens op. Angst en onzekerheid, boosheid naar anderen, maar ook schuldgevoelens naar jezelf toe. En wat te denken van tegenstrijdige gevoelens als opluchting dat de ruzies voorbij zijn en de hoop dat alles weer goed komt? Dat is heel normaal.

Veel jongeren met gescheiden ouders vinden het moeilijk om met hun verdriet bij hun ouders aan te kloppen. Ze willen hun vader of moeder in deze moeilijke tijden niet extra belasten, terwijl hun eigen leven ook helemaal op z’n kop staat. Misschien herken je dat wel. Misschien zorg je nu wat meer voor je vader, moeder of (jongere) broers of zussen. Misschien help je meer mee thuis, gewoon omdat je ziet dat het moet. Misschien hoor je steeds vervelende verhalen over je vader of moeder, dingen die je niet wilt horen en weten. Misschien heb je zelf het gevoel dat je moet kiezen terwijl je helemaal niet wilt kiezen voor je vader of moeder!

Met alle gevoelens die je kunt hebben door het meemaken van de scheiding van je ouders kun je je erg eenzaam voelen.

Erover praten

Wanneer je ouders gaan scheiden, is dat niet niks. Zonder dat je het wilt, verandert er veel. Vertel aan je ouders hoe je je voelt. Als je het gevoel hebt dat je niet bij je ouders terecht kunt, probeer dan iemand anders in vertrouwen te nemen. Bijvoorbeeld een familielid, vriend(in), mentor, hulpverlener of iemand anders die je vertrouwt.

Geef ook je grenzen aan. Als jongere hoef en kun je niet kiezen tussen één van je ouders.

Informatie over scheiden

Als je vragen hebt over hoe het allemaal gaat als ouders uit elkaar gaan, kan het helpen om te lezen over scheiding en wat er dan allemaal gebeurt. Bekijk onze folder over scheiden. Folder 6 is speciaal gemaakt voor jongeren.

Tips:

 • Het duurt vaak een tijd voor dat alles weer loopt zoals jij gewend was, houd daar rekening mee.
 • Jouw mening over bij wie je wilt wonen is net zo belangrijk als die van je ouders.
 • Ga vooral zo veel mogelijk door met activiteiten die voor jou belangrijk zijn.
 • Zoek iemand uit je familie, van school of van je vrienden waar je goed mee kunt praten over wat jou bezighoudt.
 • Blijf uit de ruzies tussen je ouders en laat je niet hierbij betrekken door je ouders.

Wil je meer weten over het onderwerp scheiden of met iemand chatten of mailen dan kan dit via Villa Pinedo: https://www.villapinedo.nl/. Je kunt ook praten met een jeugd- en gezinscoach van het CJG. Je kunt je aanmelden via het contactformulier en op die manier laten weten dat je graag met een jeugd- en gezinscoach wilt praten.

Kinderen

Heb je net gehoord dat je ouders gaan scheiden? Zijn je ouders al een tijdje gescheiden? Of zijn ze al heel lang uit elkaar?

Als je ouders uit elkaar gaan, is dat niet leuk. Je leven staat op zijn kop en alles is anders dan voor de scheiding. Als je ouders uit elkaar gaan, kun je je heel verdrietig voelen. Heel vaak weet je niet eens wat je voelt of denkt. Je weet alleen dat het niet fijn is.

Als je ouders gaan scheiden, gaat meestal óf je vader óf je moeder ergens anders wonen. Dat betekent dat jij niet meer zoals je gewend bent bij je vader én je moeder woont. Je gaat bij je vader wonen, of bij je moeder, of om de beurt bij allebei. Misschien denk je dat je moet kiezen tussen je ouders, terwijl je dat helemaal niet wilt en hoeft.

Ouders en kinderen denken vaak dat de kinderen zelf mogen kiezen bij wie ze gaan wonen. Maar dat is niet zo. Als je ouders gaan scheiden, moeten ze afspraken maken bij wie je gaat wonen en hoe vaak je je vader of moeder ziet. Deze afspraken noem je een omgangsregeling. Je ouders zijn verplicht om de zaken goed voor jou te regelen. Als dit niet lukt, beslist de rechter uiteindelijk bij wie je gaat wonen en hoe de omgang met je ouders wordt geregeld. Je mag natuurlijk wel zeggen hoe jij het graag zou willen! Als je 12 jaar of ouder bent, moet de rechter dit ook aan jou vragen.

Wat kan je zelf doen?

 • Vertel papa en mama dat je wilt meepraten over wat er gaat gebeuren.
 • Praat over wat je voelt.
 • Blijf uit de ruzies van je ouders.
 • Jij hoeft niet voor je ouders te zorgen.
 • Doe dingen die je leuk vindt.
 • Zoek hulp als dat nodig is bij iemand die jij kunt vertrouwen. Bij je opa en oma misschien, of op school, of via het Centrum voor Jeugd en Gezin.
 • Misschien kan je meedoen aan een KIES-groep van het CJG om daar je verhaal kwijt te kunnen en je vragen te stellen. Klik hier om te lezen wat een KIES-groep is.

Wil je meer weten over het onderwerp scheiden of met iemand chatten of mailen dan kan dit via onderstaande links:

Folder voor kinderen van gescheiden ouders

Als papa en mama uit elkaar gaan of gescheiden zijn, staat je leven op zijn kop. Alles is anders dan daarvoor. Wat gebeurt er met jou? En wie kan je helpen? In deze folder vind je tips en informatie voor als je ouders gaan scheiden. Folder 4 en 5 zijn speciaal gemaakt voor kinderen. Als je in de inhoudsopgave op die bolletjes klikt, ga je gelijk naar de goede folder! Folder 5 is een praatpapier. Die kan je invullen en er daarna met papa of mama over praten.

Ondersteuning vanuit het CJG

Als je vragen hebt over de scheiding of er graag met iemand over wilt praten, ben je bij het CJG van harte welkom. Hieronder vind je meer informatie over hoe wij jou kunnen helpen.

KIES-groep voor kinderen van gescheiden ouders

Door te praten en oefeningen te doen met andere kinderen die ook gescheiden ouders hebben, kun je veel over de scheiding leren. Zo kun je beter met je gevoelens omgaan. Meer informatie over de KIES-groep 

Praten met een jeugd- en gezinscoach

Bij het CJG werken jeugd- en gezinscoaches. Zij willen jou graag helpen bij de vragen of problemen die je hebt. Je kunt je aanmelden via het contactformulier en op die manier laten weten dat je graag met een jeugd- en gezinscoach wilt praten. 

Professionals

Heb je net gehoord van een leerling dat zijn ouders gaan scheiden? Heb je op het kinderdagverblijf contact met ouders die al een tijdje gescheiden zijn? Heb je vragen hoe je kinderen en ouders kan ondersteunen bij een scheiding? Welk aanbod is er voor kinderen rondom scheiding? Welk aanbod is er voor ouders rondom scheiding?

Als leerkracht, medewerker van een kinderdagverblijf, advocaat of mediator stel je jezelf wel eens bovenstaande vragen. Je vraagt je af waar je informatie kunt vinden en wat je kunt betekenen voor kinderen en ouders in scheidingssituaties. Op deze pagina kun je informatie vinden over een gedeelte van het Capelse aanbod bij scheiding. Hiernaast kun je ouders, kinderen en jongeren ook verwijzen naar deze pagina met informatie. Mocht je voor ons informatie hebben om aan deze pagina toe te voegen? Stuur ons een mailtje!

Folder over scheiden

Het CJG en Welzijn Capelle hebben samen een folder ontwikkeld met uiteenlopende informatie over scheiden. Voor ouders, kinderen en jongeren. Bekijk de folder over scheiden

Scheidingsspreekuur

Het CJG heeft samen met Welzijn Capelle sinds eind augustus 2018 een scheidingsspreekuur. Tijdens dit spreekuur kun je met een maatschappelijk werker en jeugd- en gezinscoach in gesprek over scheiding. Meer informatie over het scheidingsspreekuur

Ondersteuning vanuit het CJG

Via onderstaande links vind je meer informatie over de hulp en ondersteuning vanuit het CJG.