Weer naar school: tips voor de lunchtrommel

De kinderen gaan weer naar school. Dat betekent lunchtrommeltjes vullen! Wat kun je je kind meegeven naar school? Hieronder vind je leuke, creatieve en gezonde tips van het Voedingscentrum.

Pauzehap (10-uurtje)

Fruit en snackgroente zijn ideaal voor de pauze. Ook een volkoren of bruine boterham, volkoren knäckebröd of volkoren mueslibrood zijn geschikt.

Ideeën 4-8 jaar
 • Waterpret: een schijf watermeloen
 • Oosters genoegen: bakje met dadels en gedroogde abrikozen
 • Klein maar fijn: mini-bruinbolletje met light zuivelspread en een plakje komkommer
 • Gekleurde patatjes: reepjes van bijvoorbeeld komkommer, paprika en selderij.
Ideeën 9-13 jaar
 • Cakeje anders: papieren cakevormpje met een handje ongezouten noten of stukjes fruit. Tip: een stukje vershoudfolie zorg dat de inhoud niet uit het vormpje valt.
 • Bakje banaan: bakje magere yoghurt met een halve banaan in stukjes.
 • Rond in de mond: mini-mueslibol met halvarine of margarine en een plakje 30+ kaas.
 • Fruitfeestje: blokjes fruit, zoals meloen en peer.
Leuke lunchtips
Ideeën 4-8 jaar
 • BB-King: boterham banaan. Rol met de deegroller een volkoren boterham plat, besmeer de boterham met halvarine of margarine en leg er een hele banaan in. Rol het geheel op, snijd hem eventueel in stukjes en doe hem in de lunchtrommel. Ook lekker met notenpasta of 100% pindakaas.
 • Broodlolly: besmeer 2 volkoren boterhammen met halvarine of margarine en snijd de boterhammen ieder in 6 stukjes. Neem 2 houten stokjes en prik de stukjes boterham erop: om en om met sla, een halve appel met schil in plakjes en plakjes 30+ kaas.
 • Puzzel-bammetje: een dubbele volkoren boterham belegd met plakjes komkommer en een plakje 30+ kaas. Ook lekker met light-smeerkaas of hüttenkäse. Snijd er met een scherp mes 4 puzzelstukjes uit.
Ideeën 9-13 jaar
 • Egg & carrot: dubbele volkoren boterham met halvarine of margarine en een omelet van 1 ei ertussen met geraspte worteltjes.
 • Tonijnfestijn met een ‘aardbeientaartje’ toe: dubbele volkoren boterham met halvarine of margarine, plakken komkommer en stukjes tonijn uit blik (naturel, op water) en een sneetje volkoren notenbrood met halvarine of margarine en plakjes aardbei.
 • Bagelbam: volkoren bagel belegd met halvarine of margarine, een plakje 30+ kaas en groente, zoals schijfjes komkommer, radijs of reepjes paprika.
Recept tip: zelfgemaakte groentespread!

Lekker én leuk om te maken: groentespread. Ook leuk om samen met je kind te maken. Klik hier voor 3 recepten: konijnenspread, drakenspread en kabouterspread.

Maak een feest van eten op school: 9 ideeën
 1. Werk met vrolijke kleurtjes.
 2. Gebruik een kleurrijk bakje om bijvoorbeeld rauwkost, fruit of nootjes in te doen. Voor sommige stukken fruit zijn er speciale bakjes in de vorm van het fruit, zoals voor appel, banaan en kiwi.
 3. Leg een servetje op de bodem van de lunchtrommel of wikkel er één om de boterham.
 4. Vouw een blaadje bakpapier of inpakpapier om de boterham heen. Je kan er een figuur uitknippen of uit laten knippen door je kind. Denk aan een zon, een dier, een auto of een letter.
 5. Gebruik een leuk prikkertje om de boterhammen bij elkaar te houden.
 6. Stop een lief briefje in de broodtrommel.
 7. Probeer een andere manier van snijden van het fruit, de rauwkost of de boterham. Denk aan letters en dieren. Let er daarbij wel op dat je niet te veel verspilt.
 8. Varieer met volkoren broodsoorten: boterham, pistolet, bagel, bolletje…
 9. Versier fruit met stift: een dolfijn op de banaan, een gezicht op het mandarijntje of een egel op de kiwi (versier alleen fruit dat je kind nog schilt).

Bron: Voedingscentrum

Deel dit artikel: