Week van de Verbinding 2023

Van 28 september tot en met 4 oktober 2023 is het in Capelle aan den IJssel Week van de Verbinding. Er worden dan veel activiteiten georganiseerd waarbij je, als je je eenzaam voelt, kunt verbinden met anderen. Hieronder lees je meer over eenzaamheid en vind je informatie over de activiteiten.

Wat is eenzaamheid?

Je kunt je eenzaam voelen omdat je weinig vrienden hebt. Maar ook met vrienden kun je je eenzaam voelen. Dan heb je bijvoorbeeld moeite om je gevoelens te delen. Of je voelt niet echt een band. Eenzaamheid kan ook ontstaan door een verandering in je leven. Bijvoorbeeld een verhuizing, een nieuwe baan, het krijgen van een kind, een relatie die uit is gegaan of iemand die overleden is.

Wat doet eenzaamheid met je?

Wat eenzaamheid is, hoe het voelt en wat het met je doet is voor iedereen anders. Je kan niet zien aan mensen of zij zich eenzaam voelen. Er wordt weinig over gepraat. We weten wel dat eenzaamheid niet goed is voor je gezondheid. Het verhoogt je bloeddruk, het kan stress geven en je kunt er depressieve gevoelens door krijgen.

Hoe kan je eenzaamheid herkennen?

Hoe eerder je eenzaamheid herkent, hoe eerder je wat kunt doen voor een ander of voor jezelf. Klik hier om te lezen waar je op kunt letten.

Wat kan je er tegen doen?
  • Praat er met iemand over die je vertrouwt. Vind je het moeilijk om over je gevoel te praten? Dat is heel begrijpelijk. Probeer toch iemand in vertrouwen te nemen. Dit lucht op en kan helpen bij het vinden van een oplossing. Weet je niet wie je het kunt vertellen? Denk aan je ouders, broer of zus, goede vriend(in), familielid, je mentor, collega of een vertrouwenspersoon.
    Stel je het steeds uit om met iemand te gaan praten? Of durf je niet om hulp te vragen bij een organisatie? Probeer dan eerst te bedenken waarom het fijn kan zijn om dat wel te doen. Als je het lastig vindt om iemand aan te spreken, dan kan het helpen om eerst een berichtje te sturen.
  • Schrijf op wat je voelt. Bijvoorbeeld in een dagboek.
  • Zoek een hobby, doe vrijwilligerswerk of meld je aan bij een vereniging. Hoe vermaak jij je in je vrije tijd? Heb je leuke dingen om naar uit te kijken of verveel je je vaak? Zorg dat je iets hebt om naar uit te kijken. Wat vind je leuk? Denk aan een sport of hobby. Of ga vrijwilligerswerk doen. Daarbij maak je contact met anderen en je voelt je goed over jezelf. Je kunt ook af en toe iemands hond uitlaten. Dat is gezellig en als je met een hond buiten loopt, heb je sneller een praatje met anderen.
    Er zijn ook ‘maatjesprojecten’, waarbij je gekoppeld kunt worden aan een ‘maatje’. Dat is meestal een vrijwilliger met wie je samen iets leuks kunt gaan doen of mee kunt praten. Zoek eens op internet of er zoiets bij jou in de buurt is.
  • Geef aandacht aan iemand die nog eenzamer is dan jij. Fijn voor jullie allebei!
Meer lezen over eenzaamheid

Kijk eens op de website eenzaamheid.info of (voor jongeren) join-us.nu

Activiteiten in de Week van de Verbinding 2023

Ben je jong en voel je je weleens eenzaam? Of denk je dat je kind zich eenzaam voelt? Neem dan contact op met het CJG. Wij kunnen je helpen om hiermee om te gaan. Tijdens de Week van de Verbinding zijn we extra beschikbaar voor vragen over eenzaamheid, voor overleg of voor een goed gesprek:

Je bent van harte welkom.

In de Week van de Verbinding worden er veel activiteiten georganiseerd in Capelle, voor jong en oud. Je vindt alle activiteiten op watisertedoenincapelle.nl