Week van de Teek: voorkom een tekenbeet!

Van 16 t/m 22 april 2018 is de Week van de Teek. Omdat de temperatuur hoger wordt, is het belangrijk om goed op teken te letten. 

Teken lijken op platte spinnetjes. Ze komen op veel plaatsen in Nederland voor. Teken leven in bossen, duinen, heidegebieden, weilanden, parken en tuinen. Een tekenbeet is vaak onschuldig. Toch is het belangrijk een teek zo snel mogelijk te verwijderen. Teken kunnen namelijk besmet zijn met de lymebacterie en de ziekte van Lyme overdragen.

Een tekenbeet voorkomen
Wat kunt u doen om een tekenbeet te voorkomen?

  • U kunt de kans op een tekenbeet verkleinen door zo min mogelijk met kinderen door hoog gras te lopen en struikgewas en hopen bladeren te vermijden. Bedek het lichaam zo veel mogelijk met kleding en zet bij kinderen een pet op. De lichaamsdelen die niet bedekt zijn, kunt u het beste insmeren met een insectenwerend middel met DEET erin.
  • Controleer uzelf en uw kinderen als u ‘in het groen’ bent geweest, bijvoorbeeld in het bos. Teken kunnen zich overal vastbijten, maar hebben voorkeur voor warme, vochtige plekken op de huid. Denk aan liezen, oksels, knieholtes, bilspleet, randen van het ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek.
  • Vraag uw kinderen om zelf ook goed op teken te letten. Als een teek bijt, voel je dat niet. Een teek kan hooguit wat kriebelen op de huid.

Een teek verwijderen
Wat kunt u doen als u of uw kind een tekenbeet heeft?

  • Haal de teek zo snel mogelijk weg. Hoe langer de teek in de huid zit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt
  • Gebruik geen alcohol, jodium, olie of andere middelen voordat u de teek verwijdert
  • Pak de teek met een puntig pincet zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem er rustig uit. Als een stukje van de kop in de huid achterblijft, is dat niet gevaarlijk. Dat komt er vanzelf weer uit, net als bij een splinter. Ontsmet hierna het beetwondje. Gebruikt u een andere tekenverwijderaar? Volg dan de gebruiksaanwijzing
  • Schrijf op wanneer en waar op de huid de teek gebeten heeft. Houd tot drie maanden na de tekenbeet de huid rond de beet in de gaten. Let op het ontstaan van een verkleuring van de huid of klachten die passen bij de ziekte van Lyme.

Ga naar de huisarts als u of uw kind één van de volgende klachten heeft na een tekenbeet:

  • Een verkleuring van de huid op de plek van de tekenbeet, die groter wordt. Deze kan tot drie maanden na een tekenbeet verschijnen.
  • Koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn, in de eerste weken na een tekenbeet.
  • Soms kunnen gewrichtsklachten, huidklachten, zenuwklachten of hartklachen ontstaan. Dat kan gebeuren als de vroege klachten van de ziekte van Lyme niet behandeld zijn met antibiotica. Maar deze klachten zijn soms ook een eerste uiting van de ziekte.

Tekenbeet App
Het RIVM heeft de app ‘Tekenbeet’ gemaakt. De app is gratis te downloaden in de Google Play Store (Android) of App store (Apple). Met deze app kunt u (ook buiten, zonder internetverbinding) opzoeken hoe teken eruit zien en wat u moet doen om teken snel en op de juiste manier te verwijderen.


Teken spel voor kinderen
Het RIVM heeft een leuk online spel gemaakt voor kinderen over teken: http://teekcontrol.rivm.nl/

Bronnen: RIVM, GGD Rotterdam Rijnmond