Centrum voor Jeugd en Gezin | Capelle aan den IJssel

Week tegen Pesten

Week tegen Pesten

Deze week is het ‘Week tegen Pesten‘.  Hoe kunt u als ouder pesten herkennen en wat kunt u doen om uw kind te helpen? 

Plagen
Is het plagen als een kind de schoen van een ander kind verstopt in de kleedkamer van de sportclub? Dat is misschien voor de grap, maar dan moeten wel allebei de kinderen het leuk vinden! Soms plagen kinderen elkaar afwisselend. Zo leren ze met conflicten om te gaan, zonder dat ook maar iemand zich echt bedreigd voelt.

Pesten
Pesten is echt eenrichtingsverkeer. Het gepeste kind voelt zich bedreigd, elke dag weer. De pestkop zoekt een slachtoffer uit over wie hij of zij macht kan uitoefenen en kan kwetsen. Pesten kan zich voordoen in de vorm van slaan, schoppen, buitensluiten, uitschelden, vernederen, kleineren, achtervolgen, en het stelen en vernielen van spullen. Pesten via internet of de mobiele telefoon noemen we cyberpesten. Vaak is er een groepje kinderen dat meedoet met de pestkop. Dat zijn de meelopers.

Aanpak
Pesten houdt meestal niet vanzelf op en het kan grote gevolgen hebben. Uw kind kan erg onzeker en ongelukkig worden.

  • Wacht niet te lang af. Als het pesten al lang aan de gang is, zijn de problemen moeilijker op te lossen
  • Als uw kind gepest wordt, heeft hij of zij veel steun nodig. Benoem de gevoelens van uw kind en kijk hoe u uw kind kunt helpen
  • Praat met degene die verantwoordelijk is voor de plek waar het pesten plaatsvindt, bijvoorbeeld de leerkracht of de trainer op de sportclub. De meeste scholen hebben een antipestprotocol. Omgangsregels zijn belangrijk. Ook aandacht voor de dader is heel belangrijk!

Weerbaarheid
Om te voorkomen dat kinderen slachtoffer worden van pesten is het belangrijk dat ze weerbaar zijn, dat ze voldoende vertrouwen in zichzelf en een positief zelfbeeld hebben. Als ouder heeft u hierin een belangrijke rol.

  • Geef uw kind voldoende aandacht. Laat merken dat hij of zij belangrijk is en geef complimenten als uw kind iets goed doet
  • Breng uw kind ook in situaties waarin het leert omgaan met andere kinderen
  • Een weerbaarheidstraining is ook een mogelijkheid. Bij het CJG bieden we de weerbaarheidstraining ‘Rots en Water’ aan voor kinderen van 7 t/m 18 jaar. Klik hier voor meer informatie!

 

Deze informatie is afkomsting van Stichting Opvoeden.nl