Week van Respect: leer je kind respectvol omgaan met anderen

Het is Week van Respect. Hoe leer je je kind respectvol om te gaan met anderen?

1. Geef het goede voorbeeld

Spreek mensen op een vriendelijke manier aan. Let daarbij ook op hoe je praat, vloek bijvoorbeeld niet. Dat moedigt je kind aan om zelf ook beleefd te zijn tegen anderen.

2. Praat goed over anderen

Praat over de positieve dingen van andere mensen met je kind. Zo gaat je kind het goede zien van anderen. Zeg bijvoorbeeld: “Dat is aardig, de buurvrouw hielp me vanochtend met een lekke band terwijl ze net weg wilde gaan.”

3. Leer je kind om rekening te houden met anderen

Je kunt je kind al vroeg leren dat speelgoed niet alleen voor hem/haar is. Of dat een vriendje ook best een stukje appel mag. Andere voorbeelden van rekening houden met anderen zijn:

  • Iemand aankijken en luisteren als hij of zij iets zegt
  • Om de beurt gaan bij spelletjes
  • Aan de ander vragen wat hij of zij leuk vindt om te doen
  • Niet storen als iemand druk bezig is of in gesprek is met een ander
  • Vriendelijk zijn naar anderen
  • Andere kinderen of mensen helpen
  • Kleine klusjes doen zonder dat erom wordt gevraagd
4. Nadenken over het gevoel van een ander

Moedig je kind aan om de gevoelens van anderen te begrijpen en om na te denken over het gevolg van een leuke of nare gebeurtenis. Vraag je kind bijvoorbeeld naar zijn of haar mening: “Ik vraag me af hoe Karlijn zich nu voelt. Hoe zou jij je voelen als dit jou zou overkomen?”.

Leer je kind om op te komen voor een kind dat wordt gepest. Het is ook goed om je kind te laten deelnemen aan een teamsport. Daar leert je kind veel over omgaan met anderen en samenwerken.

5. Maak het weer goed

Wanneer je kind expres iemand kwetst of pijn doet, vertel dan wat hij of zij fout heeft gedaan én hoe hij of zij het een volgende keer anders kan doen. Laat hem of haar excuses aanbieden en het goed maken. Zo leert je kind wat de gevolgen zijn van de dingen die hij of zij doet.

Bronnen: loes.nl, famme.nl

Deel dit artikel: