Wat te doen bij een dip of depressie?

Iedereen heeft wel eens een rotdag. Zo’n dag dat je nergens zin in hebt en dat je eerder huilt dan lacht. Wat kan je doen als je een dip hebt? En wanneer heb je een depressie?

Wat kan je doen bij een dip?
  • Probeer over je gevoelens te praten met iemand die je vertrouwt, zoals je ouders, een vriend of vriendin of een leraar op school.
  • Je kan er ook (anoniem) over praten met een hulpverlener, bijvoorbeeld van de Kindertelefoon of iemand van het CJG.
  • Denk aan de dingen die goed gaan. Schrijf bijvoorbeeld elke dag drie dingen op die goed zijn gegaan of waar je blij van werd.
  • Doe elke dag minimaal één ding dat je écht leuk vindt.
  • Ga fietsen, wandelen of sporten. Als je beweegt, ga je je vaak beter voelen.
  • Zoek je vrienden wat vaker op.
Wat is een depressie?

Als je al een paar weken met een rotgevoel rondloopt, heb je misschien een depressie. Dat is ernstiger dan een dip. Bijna 3% van de jongeren tussen 13 en 18 jaar heeft een depressie.

Wat kan je doen bij een depressie?

Het is belangrijk om er wat aan te doen. Hoe eerder je hulp zoekt, hoe beter. Praat met je huisarts. De huisarts kan je eventueel doorverwijzen naar iemand die gespecialiseerd is in het helpen van jongeren. Je huisarts en de specialist hebben een zwijgplicht. Wat jij hen vertelt, mogen ze dus niet doorvertellen aan je ouders of aan school.

Online test

Wil je uitzoeken of je een dip hebt of een depressie? Op de website Gripopjedip.nl kan je een testje doen en online hulp krijgen. Of praat eens met een jeugdcoach van het CJG: klik hier voor onze contactgegevens.

Bron: Infovoorjou.nl

Deel dit artikel: