Wat kun je met je kinderen doen voor een beter klimaat?

Voor kinderen en jongeren is het goed om, als ze dat willen, dingen te doen voor een beter klimaat. Zo leren ze stap voor stap mee te helpen aan de samenleving en aan de wereld. In het gezin kan dat beginnen met afval scheiden of samen een documentaire over het klimaat te kijken. Voor kinderen die zich zorgen maken over het klimaat is dat een positieve manier om zich met dit onderwerp bezig te houden.

Keuze van je kind respecteren

Respecteer de keuze van je kind. Laat je kind merken dat je de gevoelens die hij/zij heeft, ziet en begrijpt. Laat zien dat je begrijpt dat je kind zijn/haar invloed op het klimaat wil verminderen. Ga samen op zoek naar informatie en ideeën die je kind daarbij kunnen helpen. Neem de moeite om meer te weten te komen over het onderwerp en bedenk of je het goede voorbeeld kunt geven, en hoe je dat kunt doen.

Handige tips

Voor ouders zijn er veel bronnen met tips en handige informatie, bijvoorbeeld wanneer je zoekt naar het begrip ‘duurzame opvoeding’. Het is niet altijd duidelijk waar de informatie die je op internet vindt vandaan komt, maar een aantal tips die goed passen bij een duurzame samenleving komen in meerdere bronnen terug.

Bijvoorbeeld de keuzes om tweedehandskleding te dragen, minder vlees te eten en lopend of met de fiets naar school of werk te gaan. Andere ‘groene’ keuzes zijn het kopen van natuurlijke producten, het verbruik van gas te verminderen door de verwarming lager te zetten, of te besluiten om minder vaak met het vliegtuig op vakantie te gaan. Kinderen en jongeren hebben misschien zelf ook ideeën of voorstellen, die kun je in je gezin bespreken.

Tips voor ouders van jonge kinderen

 • Wanneer je met elkaar over klimaatverandering praat, let er dan op dat het je kind niet bang of verdrietig maakt. Kies er een goed moment voor uit. Vraag je kind bijvoorbeeld wat het op school over het onderwerp leert. Bedenk wat je er samen aan kunt doen. En ga samen op zoek naar voorbeelden van hoopvolle ontwikkelingen. Je kunt je kind ook laten merken dat hij/zij over dit onderwerp kan praten, door voor te lezen uit boeken over de natuur en klimaatverandering. Vraag bijvoorbeeld boekentips bij je bibliotheek.
  Klik hier voor meer tips over met je kinderen praten over klimaatverandering.
 • Bedenk met je kind wat je kunt doen om een positief gevoel te krijgen over de wereld en het klimaat. Je kunt bijvoorbeeld samen van de natuur genieten door naar het bos of het strand te gaan, of thuis een eigen moestuintje te maken.
 • Bij het kopen van speelgoed kan je ook een verschil maken. Kies bijvoorbeeld voor speelgoed dat van hout is gemaakt. Of maak samen met je kind speelgoed van afval. Andere ideeën zijn speelgoed ruilen met andere kinderen, of speelgoed lenen bij een ‘speelotheek’ in de buurt. Klik hier om de website van de speelotheek in Capelle aan den IJssel te bekijken.

Tips voor ouders van jongeren

 • Bespreek met je kind wat jullie kunnen doen om klimaatverandering tegen te houden. Zoek bijvoorbeeld naar verhalen van ouders en jongeren die zich uitspreken over klimaatverandering of bekijk samen een documentaire over hoopvolle ontwikkelingen. Sta open voor elkaars ideeën en leer van elkaar. Respecteer elkaars mening, ook als die anders is dan de jouwe.
  Klik hier voor meer tips over met je kinderen praten over klimaatverandering.
 • Vind een manier om wat voor het klimaat te doen die voor het hele gezin werkt. Dat hoeft niet (alleen) minder vlees eten of minder autorijden te zijn, het kan ook gaan over verstandig omgaan met het energieverbruik. Bijvoorbeeld door korter achter schermen te zitten of de verwarming een graadje lager te zetten. Bespreek meerdere opties en beslis met elkaar welke voor jullie zouden werken.
 • Moedig elkaar aan om duurzame keuzes te maken, bijvoorbeeld door tweedehandsspullen te kopen in plaats van nieuwe. Er zijn in veel woonplaatsen Facebookpagina’s of online weggeefgroepen voor het gratis of voor weinig geld aanbieden van spullen. Klik hier om de Facebookpagina van “Weggeefhoek Capelle aan den IJssel” te openen. Ook op tweedehandsverkoopsites kun je vaak zoeken naar het aanbod in jouw buurt.
 • Praat over de invloed die jullie ook buiten het gezin kunnen hebben om klimaatverandering tegen te houden. Jongeren die graag willen helpen, kunnen zich bijvoorbeeld aansluiten bij organisaties zoals de Jonge Klimaatbeweging. Klik hier voor meer tips over hoe je samen iets kan doen tegen klimaatverandering.

Bron: NJI