Wat kun je doen tegen puistjes?

Puistjes zijn vervelend. Bijna iedereen heeft er wel eens last van, vooral in de puberteit. Hoe ontstaan puistjes en wat kun je er tegen doen?

Hoe ontstaan puistjes?

De medische term voor puistjes is ‘acne’. Je lichaam maakt hormonen aan die zorgen voor het aanmaken van talg. Talg maakt de huid vettig. Dit houdt je huid gezond, maar soms raken hierdoor de talgklieren (poriën) verstopt. Dan krijg je mee-eters. Als die ontstoken raken, krijg je puistjes. Je krijgt dus geen puistjes van vet en ongezond eten of van veel zweten, dat is een fabeltje.

Wanneer en hoelang je puistjes krijgt verschilt per persoon, maar de meeste jongeren krijgen puistjes tussen hun 12e en 25e. Meisjes gemiddeld rond hun 14e en jongens gemiddeld rond hun 16e.

Tips tegen puistjes
  • Was je gezicht elke dag met lauwwarm water. Gebruik zo min mogelijk zeep. Dep je gezicht voorzichtig droog (niet hard wrijven)
  • Gebruik liever geen make-up op de plekken waar puistjes zitten. Kies voor make-up op waterbasis. Verwijder make-up niet met een reinigingsmelk, maar met lauwwarm water
  • Er zijn veel middeltjes te koop tegen puistjes, maar ze helpen lang niet altijd of bij iedereen. Ze kunnen de puistjes zelfs verergeren. Als je toch graag een reinigingsmiddel of crème wilt gebruiken, kies dan voor een product op waterbasis
Hoe knijp ik puistjes uit?

Mee-eters en puistjes kun je beter niet uitknijpen. Daar wordt het vaak alleen maar erger van. Ook kun je littekens krijgen. Maar als je er toch niet van af kunt blijven, dan kun je het volgende doen als je een ‘rijp puistje’ hebt (met een dikke, witte kop):

  1. Was eerst heel goed je handen, ook onder je nagels
  2. Knijp het puistje uit met schone tissues of watjes
  3. Ontsmet het puistje daarna goed met een middel op alcoholbasis, zoals Sterilon
Is er een medicijn tegen acne?

Helaas, er is nog geen wondermiddel tegen acne. Maar er zijn wel allerlei middeltjes, zalfjes en vitaminen te koop die het minder erg kunnen maken. Vraag hiernaar bij de drogist of apotheek. Zoals eerder genoemd, helpt dit niet voor iedereen. Je kunt het beste kiezen voor een product op waterbasis. Voor meisjes zijn er bepaalde anticonceptiepillen die de talgproductie kunnen remmen.

Als je echt veel last hebt van puistjes, kun je het beste naar de huisarts gaan. Hij of zij kan je eventueel doorverwijzen naar een schoonheidsspecialist.

Filmpje: ervaringsverhaal van Sterre

In dit filmpje vertelt Sterre, jongeren adviseur bij Opvoedinformatie Nederland, over hoe zij omgaat met haar acne.

Bron: Infovoorjou.nl

Deel dit artikel: