Wat kun je doen tegen cyberpesten?

Cyberpesten is pesten via internet. Net zo erg als gewoon pesten. Wat kun je doen om cyberpesten te voorkomen? En wat kun je doen als je al gepest wordt? 

Tips om cyberpesten te voorkomen
  • Houd je wachtwoord en inlognamen geheim, ook voor vrienden
  • Denk goed na over wat je over jezelf op internet zet en welke foto’s je erbij zet
  • Als je op een computer op school op Twitter of Facebook zit, log dan altijd uit als je klaar bent. Maar ook als je even weg bent van je plek! Zo kan niemand zomaar op jouw profiel
  • Doe aardig, wees zelf geen pestkop. Kan jouw bericht kwetsend zijn? Plaats het dan niet of schrijf het op een andere manier op
Wat kun je doen tegen cyberpesten?

Bekijk dit filmpje met handige tips! Het filmpje begint met een uitleg over wat cyberpesten is. De tips beginnen na een minuut.

Praat over cyberpesten

Tip nummer één uit het filmpje: blijf er niet alleen mee zitten. Praat erover met iemand die je vertrouwt. Laat diegene ook een paar berichten zien. Samen kun je dan een oplossing bedenken.

Je kunt ook anoniem bellen of chatten met bijvoorbeeld De Kindertelefoon of Pestweb.nl. Ze hebben allebei ook een forum waar je je verhaal kunt delen met andere jongeren.

Tip: meldknop.nl

Als je via internet gepest wordt, kijk dan eens op de website Meldknop.nl. Als je invult wat er is gebeurd, krijg je advies over wat je het beste kunt doen.

Wordt iemand anders gepest?

Zie je dat iemand anders gepest wordt via internet? Kijk dan niet weg. Laat hem of haar weten dat je het gezien hebt en dat je het vervelend vindt. Praat met anderen over het pesten en hoe jullie samen kunnen helpen.

De tekening bij dit bericht is gemaakt door Kayleigh uit Capelle.

Bron: Infovoorjou.nl

Deel dit artikel: