
Soms maken kinderen een ingrijpende gebeurtenis mee. Bijvoorbeeld het overlijden van een dierbare, het zien van geweld of het zelf meemaken van geweld. Wat kun je als ouder dan het beste doen? Onderstaande tips kunnen je helpen.
Iedereen reageert anders
Alle kinderen reageren verschillend op ingrijpende gebeurtenissen, net als volwassenen. Kinderen kunnen boos gedrag vertonen, paniekaanvallen krijgen, veel huilen of zich jonger gedragen dan ze eerst deden (denk aan weer beginnen met duimen of weer in bed plassen).
Dit zijn normale reacties op een extreme situatie of een extreme gebeurtenis. Het verwerken kost tijd. Het is belangrijk om hier als ouder ruimte voor te geven en het gedrag niet te veroordelen. Huilt je kind bijvoorbeeld veel, zeg dan bijvoorbeeld geen dingen als “Nu is het wel klaar met huilen”.
Toon begrip
Leg je kind uit dat het niet gek is dat hij of zij zich nu zo voelt. Geef aan dat andere kinderen die een vergelijkbare situatie meemaken, deze gevoelens ook hebben. Troost je kind op een manier die aansluit bij wat je kind nodig heeft. Sommige kinderen vinden een knuffel fijn, andere kinderen vinden het fijn om erover te praten. Vertrouw op jezelf als ouder. Jij kent je kind het beste, dus jij weet ook het beste wat hij of zij nodig heeft.
Tip: gebruik de film ‘Inside Out’
In de animatiefilm ‘Inside Out’ (in het Nederlands ‘Binnenstebuiten’) wordt op een leuke en begrijpelijke manier voor kinderen uitgelegd hoe gedachten en gevoelens aan elkaar gekoppeld zijn. Klik hier om de Nederlandse trailer te bekijken.
Geef eerlijk antwoord op vragen
Soms hebben kinderen vragen over wat ze hebben meegemaakt. Dat is niet gek. Als volwassene heb je dit ook. Het is goed om zo eerlijk mogelijk antwoord te geven op deze vragen. Bijvoorbeeld als een dierbare naar de gevangenis moet: zeg dan niet dat diegene op vakantie is, maar leg uit wat er aan de hand is. Of als iemand overleden is, zeg dan niet dat diegene slaapt. Houd hierbij rekening met de leeftijd en het niveau van je kind.
Probeer zo veel mogelijk je normale dagelijkse ritme aan te houden
Het is niet gek dat je dagelijkse ritme niet direct hetzelfde is na de ingrijpende gebeurtenis. Denk aan het regelen van een begrafenis of thuisblijven van school na een ongeluk. Maar probeer zo snel mogelijk weer in het gewone ritme te komen met school, sport en spelen met vriendjes.
Soms zijn ouders geneigd om na een ingrijpende gebeurtenis hun opvoedstijl aan te passen. Dan hanteren ze bijvoorbeeld geen regels meer omdat ze medelijden hebben met hun kind. Het is belangrijk om je opvoedstijl wel aan te houden. Structuur geeft kinderen veiligheid. Er is al iets ingrijpends gebeurd wat de situatie verandert. Voor een kind is het dan extra lastig als er in zijn of haar omgeving ook dingen veranderen. Het is juist goed om dat zo veel mogelijk gelijk te houden aan hoe het was voor de ingrijpende gebeurtenis, voor zover dat mogelijk is. Ook gewoon naar school gaan hoort hierbij.
Houd je kind in de gaten
Niet elke ingrijpende gebeurtenis betekent dat je kind een trauma heeft. De meeste klachten hebben tijd nodig en verdwijnen vervolgens weer. Maar het is wel goed om je kind in de gaten te houden. Blijven de klachten langere tijd bestaan of komen ze steeds terug en maak je je zorgen om de verwerking van je kind? Dan is het goed om hulp te zoeken. Bij het CJG kunnen we je jou en je kind ondersteunen. Klik hier voor onze contactgegevens
Deel dit artikel: