Wat is 'gender'?

Gender. De meeste jongeren staan er niet zo vaak bij stil. Dat is heel logisch, want als je ergens geen problemen mee hebt, heb je ook geen reden om er lang bij stil te staan. Toch zijn er een heleboel redenen om wel bij dit thema stil te staan. We hebben allemaal een gender en er zijn veel jongeren die er wél mee struggelen. Voor hen is het helemaal niet zo vanzelfsprekend.

Wat is gender?

Iedereen heeft het, een ‘genderidentiteit‘. Dat betekent dat je je als mens jongen of meisje voelt, of misschien wel iets er tussenin, of misschien wel geen van beiden.

Bekijk dit filmpje voor meer uitleg!

Genderdysforie en transgender

Er zijn jongeren die het gevoel hebben dat ze geen meisje of jongen zijn, terwijl hun lichaam wel de biologische kenmerken heeft van één van die twee. Bijvoorbeeld een vagina, een penis, borsten, baardgroei of een baarmoeder. Als je je niet fijn voelt met het geslacht waarmee je bent geboren of met je meisjes- of jongenslichaam, wordt dat ook wel ‘genderdysforie’ genoemd. Letterlijk betekent dat ‘onvrede met je geslacht’. Dan voelt een vrouw zich man. Of een man voelt zich vrouw. Of iemand voelt zich vrouw én man of juist iets er tussenin.

Het kan zo zijn dat jongeren na lang nadenken besluiten dat ze van geboortegeslacht willen veranderen. Dan ga je ‘in transitie’ en ben je officieel transgender. De één vindt het genoeg om zijn of haar naam te veranderen in een naam die meer bij hem of haar past en kleding aan te passen. Andere jongeren gaan een stap verder en laten hun lichaam aanpassen met hormonen of door een geslachtsoperatie te ondergaan. Dat betekent dat je geopereerd wordt om van geslacht te veranderen.

Lees meer over transgender zijn

Bang voor afwijzing

Niet lekker in je vel zitten en worstelen met je identiteit is iets heel ingewikkelds. Zeker als ook de maatschappij (je school, vrienden, familie, geloof, de mensen op straat) er een mening over heeft. Sommige mensen houden hun mening voor zich, andere mensen zeggen dat ze het dapper vinden en er zijn ook mensen die vinden dat het absoluut niet kan om in transitie te gaan. Voor transgenders en vaak ook hun familie is het lastig om met deze meningen om te gaan. Ze kunnen zich er heel verdrietig door voelen.

Transgenders hebben vaak de verwachting dat mensen negatief over hen denken en daardoor kunnen ze veel last hebben van stress. Transgenders worden vier keer zo vaak gepest op school. Hierdoor hebben ze meer last van negatieve gevoelens en kunnen ze soms zelfs een zelfmoordpoging doen. Heel heftig! Het is voor iedereen dus goed om er af en toe bij stil te staan.

Wat kan jij doen?

Vaak lopen deze jongeren lang alleen rond met hun trans-gevoelens, gedachten en twijfels. Hier kan jij als vriend, vriendin of klasgenootje best iets in betekenen! Vraag eens wat vaker hoe het met iemand gaat en luister zonder oordeel naar zijn of haar verhaal. Er zijn verschillende tv-programma’s die je kunt kijken om meer te weten te komen over dit thema, zoals ‘Hij is een Zij’. Ook op de website van Sense vind je veel info.

Kijk om je heen, wees lief voor elkaar en kom voor elkaar op!

Bron: Qpido, Sense

Deel dit artikel: