
Autisme is voor iedereen anders. In dit artikel vertellen we meer over autisme en lees je ook hoe het voelt om autisme te hebben.
Wat is autisme?
De officiële naam van autisme is autismespectrumstoornis (ASS). Bij mensen met autisme werken de hersenen net iets anders. Wat zij horen, zien, voelen, proeven en ruiken, verwerken de hersenen anders dan bij mensen zonder autisme. Prikkels zoals licht, geluid, geur, smaak en temperatuur kunnen heel sterk of juist heel zwak ervaren worden.
Voor mensen met autisme zijn gewoontes vaak belangrijk en veranderingen lastig. Er kan een grote interesse zijn in bepaalde voorwerpen of onderwerpen.
Er zijn bepaalde kenmerken in het gedrag tijdens het praten en omgaan met andere mensen. En in het gebruik van lichaamstaal, gebaren of oogcontact. Gedragskenmerken kunnen bij een autismespectrumstoornis per persoon verschillen. Daarom is autisme voor iedereen anders. Sommige jongeren met autisme kunnen bijvoorbeeld niet goed tegen verandering. Of ze vinden het lastig om vrienden te maken en te houden. Door autisme begrijp je soms de grapjes van anderen niet goed. Ook kun je erg in de war raken van alle dingen die om je heen gebeuren.
Autisme ontstaat door een combinatie van genen en omgeving. Als één van je ouders, broers of zussen autisme heeft, dan is de kans dat jij het hebt groter dan wanneer niemand in je familie autisme heeft. Het komt voor bij 1 tot 2% van de bevolking.
Hoe voelt het om autisme te hebben?
Op de website van het NJI kan je verhalen van jongeren lezen over autisme. Wij vroegen aan mensen met autisme of ze autisme zien als een beperking. Zo reageerden ze:
- “Dat verschilt van auti tot auti. Voor de ene is het geen beperking. Voor de andere wel. Dat hangt van de variant van ASS af. Mijn variant is duidelijk een beperking: ik kan niet zelfstandig wonen.”
- “Ja, ik zie autisme als een beperking. Niet dat je niks kunt/minder bent dan iemand die geen autist is, ik merk dat ik er wel door beperkt word. Ik ben ondergevoelig voor prikkels.”
- “Hoe ik dat zie: een autistisch brein brengt ook een paar beperkingen met zich mee. Die zijn er met name in interactie met omgevingen waar autisme niet zo goed gesnapt wordt.”
- “Het vormt wel een beperking, wie of wat daar oorzaak van is maakt het niet minder lastig. Om het maar even letterlijk te nemen: ik loop geregeld tegen dingen aan omdat ik te veel de focus heb op waar ik heen ga. Vooral dat er nog een stuk hoofd boven zit en voeten zijn die uitsteken.”
- “Ik zie autisme niet direct als een beperking. Meer een andere besturing. Een Apple in een Windows omgeving zijnde.”
- “Autisme is een andere bedrading in de hersenen. De maatschappij maakt er een beperking van in plaats van gebruik te maken van de sterke punten. Al zijn er ook wel mensen die zo veel problemen hebben dat ze erdoor beperkt worden, vooral als ze erg gevoelig zijn voor prikkels.”
Omgaan met autisme
Autisme kun je niet voorkomen. Het gaat ook nooit meer helemaal weg. Wel kunnen de mensen om jou heen en jijzelf het makkelijker maken om ermee om te gaan. Op de website van het NJI vind je tips: tips voor jezelf en tips voor mensen in je omgeving.
Praten over autisme
Misschien denk je dat je autisme hebt, maar weet je niet goed hoe je daarover moet praten met andere mensen. Of je weet dat je autisme hebt, maar je vindt het moeilijk om het daarover te hebben op school of met je vrienden. Ook daarover vind je tips op de website van het NJI.
Bron: NJI