Centrum voor Jeugd en Gezin | Capelle aan den IJssel

Waarom opa en oma zo belangrijk zijn

Waarom opa en oma zo belangrijk zijn

Opa en oma. Veel kinderen gaan er met plezier naartoe. Waarom zijn opa en oma zo belangrijk voor kinderen? Ouders van Nu legt uit. 

In veel gezinnen zijn opa en oma onmisbaar omdat zij met liefde de kinderen opvangen als de ouders moeten werken, maar er zijn nog veel meer dingen die opa’s en oma’s belangrijk maken in het leven van je kind.

Belangrijk voor de hechting
Je kind heeft al gauw door dat opa en oma het goed met hem of haar voor hebben. Ze zijn er voor je kind en houden onvoorwaardelijk van hem of haar. Bij andere contacten van een kind, zoals met vriendjes, leerkrachten of vrienden van de ouders ligt dat anders. Kinderen voelen heel goed aan dat die mensen uit beeld kunnen verdwijnen en dat de band die ze met hen opbouwen misschien niet blijvend is. De liefde van opa en oma is dat wel. Opa’s en oma’s zijn dus belangrijke hechtingspersonen.

Eindeloos geduld
Meestal hebben opa’s en oma’s veel tijd. Ze hebben dus veel aandacht voor hun kleinkinderen. Opa en oma laten hun kleinkinderen daarnaast met trots zien aan anderen en laten hen aldoor weten hoe leuk ze het vinden om met hen om te gaan. Dat is een unieke ervaring voor je kind.

Opa en oma maken sociaal
Er is nog een reden waarom opa en oma zo belangrijk zijn: het is goed voor je kind om met mensen van verschillende leeftijden om te gaan. Zo kan je kind van oudere mensen leren hoe zij in het leven staan en wat zij hebben meegemaakt. Dat is goed voor hun sociale ontwikkeling.

 

Bron: Ouders van Nu

Deel dit artikel: