Vrienden na de middelbare school

Zit je in je laatste jaar van de middelbare school? Het einde van je middelbare schooltijd betekent meestal ook dat je vrienden minder vaak zal zien. Misschien ben je wel bang om je vrienden kwijt te raken, of weet je niet goed hoe je nieuwe vrienden moet maken op je nieuwe school. Hieronder vind je tips!

Bang om vrienden kwijt te raken

De kans is groot dat je je vrienden minder vaak gaat zien als je naar een andere school gaat. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Sommige mensen houden nog heel lang contact met hun vrienden van de middelbare school. Het kan ook gebeuren dat je ongemerkt uit elkaar groeit omdat je andere interesses krijgt of nieuwe vrienden maakt.

Probeer te accepteren dat je niet al je vrienden van de middelbare school zal houden. In de loop van de tijd verandert het langzaam. Je hebt het vaak niet eens door. Als je zeker weet dat je een vriendschap wilt houden, doe daar dan ook moeite voor.

Tips om contact te houden met je vrienden van de middelbare school
  • Blijf interesse tonen voor het leven van je vrienden, ook al is dat misschien anders dan jouw leven. Vraag bijvoorbeeld hoe het met je vrienden gaat, hoe hun nieuwe opleiding is en of ze leuke klasgenoten hebben. Omdat je niet meer bij elkaar in de klas zit, heb je vast een heleboel aan elkaar te vertellen.
  • Blijf met elkaar afspreken. Je hoeft elkaar niet elke dag te zien of te spreken om vrienden te blijven. Ook als je één keer in de maand afspreekt, bijvoorbeeld om samen wat te eten of een film te kijken, kan je goede vrienden blijven.
  • Het kan helpen om steeds op een vast moment met elkaar af te spreken. Als je op een andere school zit en andere vrienden maakt, kan het zomaar gebeuren dat je elkaar een beetje vergeet. Door een vast moment te prikken, zorg je ervoor dat dat minder snel kan gebeuren. Spreek bijvoorbeeld af om elke vrijdagavond even bij te kletsen, of elke laatste zaterdag van de maand samen een film te kijken.
  • Probeer niet jaloers te reageren als je vriend of vriendin nieuwe vrienden krijgt. Probeer interesse te tonen in de nieuwe vrienden, leer ze bijvoorbeeld kennen op een verjaardag of spreek een keer met z’n allen af.
Nieuwe vrienden maken

Zie het einde van je middelbare schooltijd ook als een kans. Een nieuw begin. Op je nieuwe school kan je weer nieuwe vrienden maken. Dat betekent niet dat je je oude vrienden moet vergeten. Maar het is altijd leuk om nieuwe mensen te ontmoeten. Hoe kan je nieuwe vrienden maken? Klik hier voor tips!

Bron: Infovoorjou.nl

Deel dit artikel: