Voorleestips

Een boek lezen met je kind is gezellig én heel leerzaam voor je kind. Hieronder vind je handige voorleestips! 

Goed voor de ontwikkeling

Voorlezen is niet alleen erg leuk, maar ook goed voor de spraak- en taalontwikkeling van kinderen. Lees meer over de spraak- en taalontwikkeling.

Voorleestips
Een boek kiezen

In de bibliotheek is zo veel keuze aan boeken dat het soms niet meevalt om een geschikt boek te vinden voor je kind. Denk eens aan de volgende situaties: misschien is er een baby op komst, wordt je kind zindelijk of leert hij of zij tandenpoetsen. Veel bibliotheken hebben de boeken per thema bij elkaar staan.

Voorbereiding op het voorlezen

Lees de titel van het boek voor en praat met je kind over de voorkant. Maak hem of haar nieuwsgierig naar het verhaal. Als je de kaft samen bekijkt, kun je samen bedenken waar het boek over zou kunnen gaan.

Hetzelfde boek een paar keer voorlezen

Kinderen vinden het heerlijk om een verhaal vaak te horen. Iedere keer vinden ze het verhaal weer prachtig! Bij de eerste keer voorlezen zijn ze geboeid, bij de tweede keer is het een feest van herkenning en bij de volgende keren krijgen ze oog voor detail: ze ontdekken steeds weer iets nieuws in de plaatjes.

Hetzelfde boek een paar keer voorlezen hoeft voor jou niet saai te zijn. Kies iedere keer een ander onderwerp om na het voorlezen samen over te praten: het thema, de personages, heeft je kind zelf wel eens zoiets meegemaakt?

Voorleesrituelen

Kinderen raken vertrouwd met allerlei rituelen (‘zo doen wij dat altijd’). Rituelen geven kinderen een fijn en veilig gevoel. Lees voor op een vertrouwd moment of op een knusse plek met een knuffel of kussen erbij, en met zo weinig mogelijk kans op afleiding. Tijdens het voorlezen kun je samen heerlijk kijken, luisteren, praten en lachen. Maak er echt een moment van!

Voorlezen met stemmetjes

Het is niet nodig om je extra in te spannen en met verschillende stemmetjes voor te lezen. Als je langzaam voorleest, goed articuleert en je kind tijdens het voorlezen regelmatig aankijkt, dan zal je kind ook goed begrijpen wie er in het boek iets zegt.

Te moeilijk of niet?

Bij het uitkiezen van een boek kan je twijfelen of het boek niet te moeilijk of te makkelijk is voor je kind. Misschien helpt het om te weten dat een boek eigenlijk nét een beetje te moeilijk mag zijn. Als je het meerdere keren voorleest en samen praat over het verhaal, heb je de meeste kans dat je kind door een boek geboeid wordt. Het kan ook helpen om aan anderen te vragen welke boeken geschikt zijn voor de leeftijd van je kind.

Voorspel samen het verhaal

Vraag tijdens het voorlezen aan je kind hoe het verhaal verder zou kunnen gaan. Door te vragen wat er allemaal kan gebeuren in het verhaal, denken kinderen goed na. Dit is goed voor de ontwikkeling.

Moeilijke woorden

Wanneer er moeilijke woorden in het boek staan, worden deze in het verhaal vaak wel duidelijk. Zo niet, dan kan je je kind helpen om het nieuwe woord te leren door er een plaatje bij aan te wijzen, een voorbeeld te geven of een vervangend woord te gebruiken. Later kan je het moeilijke woord weer gebruiken. Zo onthoudt je kind het woord beter.

Laat je kind vertellen

Geef je kind de mogelijkheid om iets te zeggen als je het verhaal voorleest. Het gaat erom dat je kind praat, dus alle opmerkingen over het verhaal zijn goed. Je kind begrijpt het verhaal op zijn of haar eigen manier. Je kind kan bijvoorbeeld meepraten met het verhaal door dingen die hij of zij zelf (ook) heeft meegemaakt. Daar kun je dan weer op reageren. Zo blijft je kind betrokken bij het verhaal. Laat je kind het verhaal ook eens navertellen. Door het verhaal aan een ander te vertellen en erover na te praten, gaat je kind het verhaal beter begrijpen.

Veel voorleesplezier!

Bron voorleestips: www.nationalevoorleesdagen.nl

Deel dit artikel: