Voorleestips

Deze week regent het veel. Wat is er dan fijner dan samen een boek lezen? Hieronder vind je handige voorleestips! 

Goed voor de ontwikkeling

Voorlezen is niet alleen erg leuk, maar ook goed voor de spraak- en taalontwikkeling van kinderen. Lees meer over de spraak- en taalontwikkeling

Voorleestips

Welk boek kies je voor je kind? Wanneer is een boek te moeilijk? Lees deze voorleestips!

Een boek kiezen

In de bibliotheek is zo veel keuze aan boeken dat het soms niet meevalt om een geschikt boek te vinden voor je kind. Denk eens aan de volgende situaties: misschien is er een baby op komst, wordt je kind zindelijk of leert hij of zij tandenpoetsen. Veel bibliotheken hebben de boeken per thema bij elkaar staan.

Hetzelfde boek een paar keer voorlezen

Kinderen vinden het heerlijk om een verhaal vaak te horen. Iedere keer vinden ze het verhaal weer prachtig! Bij de eerste keer voorlezen zijn ze geboeid, bij de tweede keer is het een feest van herkenning en bij de volgende keren krijgen ze oog voor detail: ze ontdekken steeds weer iets nieuws in de plaatjes.

Hetzelfde boek een paar keer voorlezen hoeft voor jou niet saai te zijn. Kies iedere keer een ander onderwerp om na het voorlezen samen over te praten: het thema, de personages, heeft je kind zelf wel eens zoiets meegemaakt?

Voorleesrituelen

Kinderen raken vertrouwd met allerlei rituelen (‘zo doen wij dat altijd’). Ze voelen zich prettig als ze kunnen rekenen op het dagelijkse voorleesritueel. Lees voor op een vertrouwd moment of op een knusse plek met een knuffel of kussen erbij, en met zo weinig mogelijk kans op afleiding. Tijdens het voorlezen kun je samen heerlijk kijken, luisteren, praten en lachen. Maak er echt een moment van!

Voorlezen met stemmetjes

In prentenboeken staan vaak veel korte spreekteksten. Het is niet nodig om je extra in te spannen en met verschillende stemmetjes voor te lezen. Bij peuters is dat nog niet zo aan de orde. Als je langzaam voorleest, goed articuleert en je kind tijdens het voorlezen regelmatig aankijkt, dan tref je vaak veel beter de toon en zal je kind goed begrijpen wie er in het boek iets zegt.

Te moeilijk of niet?

Het kan prettig zijn om van anderen titels van prentenboeken te horen die geschikt zijn voor de leeftijd van je kind. Dan nog kan het zijn dat je aarzelt of het boek niet te moeilijk of te makkelijk is. Misschien helpt het om te weten dat een boek eigenlijk nét een beetje te moeilijk mag zijn. Als je het meerdere keren voorleest en samen praat over het verhaal, heb je de meeste kans dat je kind door een boek geboeid wordt.

Voorspel samen het verhaal

Vraag tijdens het voorlezen aan je kind hoe het verhaal verder zou kunnen gaan. Door te vragen wat er allemaal kan gebeuren in het verhaal, denken kinderen goed na. Dit stimuleert de ontwikkeling.

Moeilijke woorden

Wanneer er moeilijke woorden in het boek staan, worden deze in de context van het verhaal vaak wel duidelijk. Zo niet, dan kun je je kind helpen om het nieuwe woord te leren door er een plaatje bij aan te wijzen, een voorbeeld te geven of een vervangend woord te gebruiken. Naderhand kun je het moeilijke woord er weer bij halen. Zo onthoudt je kind het woord beter.

Laat je kind vertellen

Geef je kind gelegenheid om iets te zeggen als je het verhaal voorleest. Het gaat erom dat je kind praat, dus alle opmerkingen over het verhaal zijn goed. Je kind heeft een eigen interpretatie van het verhaal en kan ook meepraten vanuit eigen ervaringen. Daar kun je dan weer op ingaan. Zo blijft je kind betrokken bij het verhaal. Laat je kind het verhaal ook eens navertellen. Door het verhaal aan een ander te vertellen en erover na te praten, gaat je kind het verhaal beter begrijpen.

Voorbereiding op het voorlezen

Lees de titel van het boek voor en praat met je kind over de voorkant. Maak hem of haar nieuwsgierig naar het verhaal. Als je de kaft samen bekijkt, kun je samen bedenken waar het boek over zou kunnen gaan.

Veel voorleesplezier!

Bron voorleestips: www.nationalevoorleesdagen.nl

Deel dit artikel: