Centrum voor Jeugd en Gezin | Capelle aan den IJssel

Voorkom tekenbeten

Voorkom tekenbeten

Nu we weer veel buiten zijn, is het belangrijk om goed op te letten voor tekenbeten. Hoe ziet een teek eruit en waar moet u voor oppassen? Hieronder vindt u handige informatie, afkomstig van het RIVM.

Een teek lijkt op een plat spinnetje. Teken komen in het hele land voor in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. Daar leven ze in hoog gras en tussen bladeren. Teken leven van bloed van dieren of soms van mensen. Ze kunnen ongemerkt uren of zelfs dagen op de huid zitten en zich volzuigen met bloed. Meestal zijn tekenbeten onschuldig. Toch is het belangrijk een teek zo snel mogelijk te verwijderen. Teken kunnen namelijk besmet zijn met de lymebacterie en de ziekte van Lyme overdragen.

Controleren is belangrijk
Controleer uw kinderen en uzelf op tekenbeten nadat u ‘in het groen’ bent geweest, bijvoorbeeld in het bos. Controleer uw lichaam en uw kleding. Teken kunnen zich overal vastbijten, maar hebben voorkeur voor liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, randen van het ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek. Heeft u of uw kind een tekenbeet? Haal de teek dan snel weg. Hoe langer de teek in uw huid zit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt.

Naar de huisarts
Ga naar de huisarts als u of uw kind één van de volgende klachten heeft na een tekenbeet:

  • Een verkleuring van de huid op de plek van de tekenbeet, die groter wordt. Deze kan tot drie maanden na een tekenbeet verschijnen.
  • Koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn, in de eerste weken na een tekenbeet.
  • Soms kunnen gewrichtsklachten, huidklachten, zenuwklachten of hartklachen ontstaan. Dat kan gebeuren als de vroege klachten van de ziekte van Lyme niet behandeld zijn met antibiotica. Maar deze klachten zijn soms ook een eerste uiting van de ziekte.

Filmpje
Bekijk onderstaand filmpje over teken. Er wordt onder andere verteld hoe u een teek kunt verwijderen.

Folder
Bekijk de folder van het RIVM over tekenbeten.