Voordelen van een groot leeftijdsverschil tussen je kinderen

Vaak hebben mensen het vooral over de nadelen van een groot leeftijdsverschil tussen kinderen, maar er zijn ook veel voordelen. Ouders van Nu deelt er 7!

Voordeel 1: Het oudste kind maakt je zwangerschap heel bewust mee

Bij een tweede kind mag je alles weer opnieuw beleven: het kiezen van een naam, geboortekaartjes uitzoeken, leuke kleertjes kopen. Wat het deze keer extra leuk maakt, is dat je je oudste kind hierbij kunt betrekken.

Voordeel 2: Je oudste kind leert om zorgzaam te zijn

Misschien reageert je oudste kind in het begin niet heel enthousiast op de komst van een broertje of zusje, maar zodra de baby er is draait hij of zij waarschijnlijk snel bij. Oudere kinderen zijn vaak heel beschermend over hun jongere broertje of zusje en nemen hun taak erg serieus.

Voordeel 3: Het jongste kind heeft iemand om tegen op te kijken en van te leren

Bij een groot leeftijdsverschil hoef je je baby niet vanaf nul alles te leren: zijn oudere broer of zus neemt deze taak waarschijnlijk met liefde van je over. Dat kan tijdens het spelen (zo stapel je blokken op elkaar, zo ga je van de glijbaan af) en later ook bij spreekbeurten en andere opdrachten voor school.

Voordeel 4: Je oudste kind mag langer ‘klein’ zijn

Bij vriendjes wil je oudste kind zich vast groot voordoen en meedoen met de rest, maar zodra je kind alleen is met zijn of haar kleine broertje of zusje, kan je kind weer even lekker klein zijn en met autootjes of knuffelbeesten spelen.

Voordeel 5: Het jongste kind heeft er een derde ‘ouder’ bij

Voor de jongste in het gezin misschien niet zo leuk, maar voor jou en je partner kan het af en toe best handig zijn. Als het jongste kind ineens de straat over steekt, is het oudste kind erbij om hem of haar weer terug te trekken. En als jullie jongste eten op de grond gooit, zal de grotere broer of zus hem of haar erop wijzen dat dit écht niet mag.

Voordeel 6: Het jongste kind heeft iemand die het altijd voor hem of haar opneemt

Vanaf zijn of haar geboorte heeft het jongste kind iemand die hem of haar altijd zal beschermen. Of het nu thuis, op school of buiten is: je kind kan er altijd op rekenen dat iemand komt helpen als hij of zij in moeilijkheden zit. En dat is best een fijn gevoel.

Voordeel 7: Beide kinderen ervaren hoe het is om ‘enig kind’ te zijn

De oudste was lange tijd echt enig kind. De jongste zal vaak alleen met zijn of haar ouders zijn zodra de oudste zelfstandig genoeg is om er na schooltijd zelf op uit te gaan, bijvoorbeeld naar vriendjes of de sportclub. En alle kinderen vinden het fijn om hun ouders af en toe voor zichzelf te hebben.

Bron: Ouders van Nu

Deel dit artikel: