Voor het eerst naar school

Uw kind is bijna vier jaar en mag straks voor het eerst naar de basisschool. Dat is best spannend. Hoe kunt u uw kind goed voorbereiden? Lees de tips hieronder.

Voorbereiden op de eerste schooldag

Praat over school
Voor de grote dag aanbreekt, is het belangrijk dat u met uw kindje over school praat. Leg hem of haar bijvoorbeeld uit wat ze op school doen en wat hij of zij kan verwachten. Er zijn veel voorleesboekjes over naar school gaan. In sommige boekjes wordt verteld wat er allemaal op een schooldag gebeurt.

Wendagen
Bij sommige scholen is het mogelijk om een paar dagen te komen ‘wennen’. Dit zijn vaak maximaal vijf dagen. Uw kindje mag komen wennen vanaf het moment dat hij of zij drie jaar en tien maanden is. Vraag bij de school naar de mogelijkheden.

U kunt ook eens rustig met uw kindje langs de school lopen om even te kijken. Misschien zijn er wel kinderen buiten aan het spelen!

Vriendjes
Zijn er vriendjes en vriendinnetjes (bijvoorbeeld van de peuterspeelzaal, kinderopvang of buurkinderen) die ook naar de basisschool gaan, of misschien al in groep 1 zitten? Vertel uw kind dat deze kinderen ook naar school gaan en (alleen als u het zeker weet) straks ook in de klas zitten. Een bekend gezicht kan fijn zijn en wat meer vertrouwen geven op de eerste dag.

Vermijd extra spanning
Probeer zo veel mogelijk andere spannende momenten (zoals een verjaardag, visite, verhuizing of nieuwe kamer) niet samen te laten vallen met de eerste schooldagen. Uw kind heeft even tijd nodig om alle nieuwe indrukken te verwerken.

Zindelijkheid
Voordat uw kind naar de basisschool gaat, moet hij of zij zindelijk zijn. Daarnaast moet uw kind zich zelfstandig aan en uit kunnen kleden. Het is ook handig als uw kind zelf de rits van zijn of haar jas dicht kan doen. Gaan deze dingen nog moeilijk? Oefen dan spelenderwijs in alledaagse situaties. Begin een paar maanden van tevoren.

Extra zorg
Als uw kindje extra zorg nodig heeft, informeer de juf of meester hier dan op tijd over.

De eerste schooldag
Het is zo ver: uw kleuter is klaar om naar school te gaan. U heeft hem of haar goed voorbereid en nu gaat het echt gebeuren. Hoe zorgt u ervoor dat deze dag zo goed mogelijk verloopt?

Schooltas
Geef uw kind een schooltas (rugtas) mee met iets te eten, drinken, een reserve broekje en misschien een zakdoekje. Snoep meegeven is doorgaans op school verboden. Als uw kindje ‘s middags overblijft, zorg dan ook voor een goed gevulde lunchtrommel. Een stukje fruit is altijd lekker en gezond.

Kleding
Doe uw kleuter kleding aan die hij of zij makkelijk zelf aan en uit kan trekken. Zo worden ongelukjes zo veel mogelijk voorkomen.

Labellen
Wilt u zo veel mogelijk voorkomen dat er dingen kwijtraken, dan kunt u de spullen van uw kind labellen. Bijvoorbeeld de jas, tas, drinkbeker en broodtrommel. Schrijf de naam van uw kind en eventueel uw telefoonnummer op het label.

Knuffel
Als de school het goed vindt, kan uw kind eventueel een knuffel meenemen waar hij of zij een beetje troost uit kan putten.

Luizenzak
Als deze niet standaard door de school beschikbaar wordt gesteld, is het handig om een luizenzak te kopen voor de jas (en andere kledingstukken) van uw kind. Met deze zak kunt u proberen te voorkomen dat uw kind hoofdluis krijgt.

Afscheid nemen
Maak het afscheid niet te lang. Vindt u het zelf ook erg spannend? Laat dit dan zo min mogelijk aan uw kind merken.

Op tijd ophalen
Na zo’n spannende dag is er maar één gezicht dat uw kind wil zien. Mama of papa! Sta liever tien minuten te vroeg voor de deur dan één minuut te laat. Zeker op de eerste schooldag!

Moe
Reken maar dat de eerste schooldagen voor uw kind vermoeiend zullen zijn. Al die nieuwe indrukken, prikkels en drukte… Om dit goed te kunnen verwerken is het belangrijk dat uw kind op tijd gaat slapen en na school rustig bij kan komen. Zoals hierboven al genoemd, zorg voor zo min mogelijk andere spannende dingen in de eerste schoolweek (zoals een verjaardag of visite).

Uw kind kan de vermoeidheid op verschillende manieren uiten. Hij of zij kan extra druk worden, veel huilen, meer aandacht nodig hebben, lusteloos op de bank hangen of ineens weer gaan bedplassen. Probeer hier geduld en begrip voor te hebben. U weet immers waar het gedrag vandaan komt.

Praten
Misschien wil uw kind vertellen wat hij of zij op school heeft gedaan, maar de kans is groter dat hij of zij weinig of niets verteld. Dat is helemaal niet gek. Dring er niet te veel op aan. Als uw kind wil praten, komt het wel.

 

 

Bronnen: Stichting Opvoeden, Oudersenzo.nl, tipswerkendeouders.nl