Voor het eerst logeren

Misschien gaat jouw kind deze vakantie wel voor het eerst bij iemand logeren. Zo’n eerste keer is altijd spannend! Hoe kun je je kind voorbereiden?

Als kinderen voor het eerst gaan logeren, is het verstandig om hen daarop voor te bereiden. Leg rustig uit wat er precies gaat gebeuren en wanneer je je kind weer op komt halen. Daarmee kun je voorkomen dat je kind zenuwachtig of onzeker wordt.

Een keertje oefenen

Gaat je kind voor de eerste keer logeren bij een vriendje of vriendinnetje? Het kan dan fijn zijn om eerst te oefenen in een omgeving die je kind veilig en vertrouwd vindt. Bijvoorbeeld een nachtje slapen bij opa en oma.

Je kunt je kind ook laten wennen aan het slapen in een omgeving die nieuw is voor hem of haar. Dit kun je oefenen door je kind thuis een keer in een andere kamer te laten slapen.

Vertel wat er gaat gebeuren

Praat samen over het logeren en wat er allemaal gaat gebeuren. Al is je kind misschien razend enthousiast, in een onbekende kamer slapen zonder papa of mama in de buurt kan op het moment zelf wel zorgen voor een angstig gevoel. Bespreek met je kind wat hij of zij in zo’n geval kan doen. Bijvoorbeeld dat hij of zij het tegen de andere ouders kan zeggen als hij of zij niet goed kan slapen. Of spreek af dat jullie ‘s avonds voor het slapen gaan nog even bellen.

Lievelingsknuffel

Sommige (jonge) kinderen zijn erg gehecht aan hun knuffel. Een knuffel werkt kalmerend en geeft troost als je kind heimwee krijgt. Pak samen de logeertas in en stop de knuffel erbij.

Andere regels

Bij iemand anders thuis kunnen er andere regels zijn. Misschien gaan ze bij het vriendje of vriendinnetje wel eerst bidden voor het eten (of juist niet) of eten ze altijd vegetarisch. Praat hier met je kind over. Vertel je kind dat het belangrijk is om regels van anderen te respecteren, ook al is het misschien anders dan hoe je het zelf zou doen.

Het is een goed idee om van tevoren met de ouders van het vriendje over de regels te praten. Welke regels hanteren zij en welke regels vind jij belangrijk?

Samen verkennen

Is je kind nog niet eerder bij het vriendje of vriendinnetje thuis geweest? Dan kan het helpen om daar eerst samen overdag een keer langs te gaan. Laat je kind een middag bij het vriendje thuis spelen om zo alvast te wennen aan de omgeving. Zo voelt je kind zich meer op zijn of haar gemak en leert je kind alle gezinsleden kennen terwijl jij er nog bij bent. Bovendien kan je kind zo alvast praktische dingen zien, zoals hoe hij of zij vanuit de slaapkamer ‘s nachts naar de WC kan. Het zijn kleine dingen, maar ze kunnen een groot verschil maken voor kinderen. Zo wordt de eerste keer logeren een stuk minder eng.

Bellen

Soms vinden kinderen het fijn als je nog even opbelt voordat ze gaan slapen. Het kan ook zijn dat ze dit juist niet fijn vinden, omdat ze heimwee krijgen bij het horen van je stem. Oudere kinderen kunnen bellen ‘kinderachtig’ vinden. Bespreek van tevoren wat je kind zelf graag wil. Blijf zelf rustig als je je kind belt.

Heimwee

Als je kind toch heimwee krijgt, werkt samen praten over thuis meestal wel kalmerend. Misschien vindt je kind het prettig om ook een foto of ander aandenken van jou bij zich te hebben.

Steun bij afzeggen

Laat je kind op de dag zelf toch weten dat hij of zij het niet ziet zitten? Steun hem of haar dan en laat het gaan. Misschien is je kind erg zenuwachtig of blijft je kind zich er onzeker over voelen. Dat gevoel wordt niet veel beter als je kind met tegenzin moet gaan. Stel je kind gerust en zeg dat je zult afbellen. Bespreek op een later moment (bijvoorbeeld een dag of twee later) wat er nu precies voor zorgt dat je kind niet uit logeren durft te gaan. Ligt het aan heimwee, onzekerheid of de persoon bij wie je kind gaat logeren? Wie weet kunnen jullie zo tot een oplossing komen.

Bronnen: Opvoedinformatie Nederland, jmouders.nl

Deel dit artikel: