Vieze woorden fase: tips!

Vieze woorden zoals poep, pies, piemel en shit: het is best even schrikken als die woorden uit het onschuldige mondje van je kind komen. Hoe ga je daarmee om? Lees onderstaande tips!

Veel ouders schrikken of schieten juist in de lach als hun kind ineens vieze woorden roept. Kinderen testen op deze manier hun grenzen uit. Eigenlijk is dat goed, want grenzen verkennen is onder andere belangrijk voor het ontwikkelen van zelfstandigheid. Vanaf ongeveer 3 jaar begrijpen kinderen dat vieze of rare woorden grappig zijn en vooral dat ze een reactie uitlokken van de omgeving. Dé manier om aandacht te krijgen! Het is reuze interessant om te kijken hoe ver ze kunnen gaan en welke reactie je geeft. De ‘vieze woorden fase’ duurt tot ongeveer tot je kind 8 jaar oud is.

Vieze woorden per leeftijd

Elke ontwikkelingsfase heeft zijn eigen vieze woorden.

Zindelijk worden

Tijdens het zindelijk worden zijn de woorden poep, pies en piemel vaak favoriet. Omdat kinderen bezig zijn met poep en plas, begrijpen ze niet waarom ze dit niet zomaar mogen roepen. Voor hen zijn het geen negatieve woorden. Wij geven immers een compliment als ze netjes op het potje hebben geplast of gepoept!

Op school

Op de basisschool horen kinderen allerlei nieuwe woorden. Natuurlijk weet je kind nog niet wat woorden als shit, fuck en verdomme betekenen, maar je kind merkt wel dat de woorden een bepaald effect hebben. Dat maakt het heel spannend en stoer om die woorden te gebruiken.

Oudere kinderen

Vanaf ongeveer 7 jaar wordt het gebruik van vieze woorden een bewustere keuze. Op deze leeftijd weten kinderen steeds beter wat wel en niet kan. Er kan dan ook een omgekeerde situatie ontstaan: kinderen houden goed in de gaten wat wel en niet mag en gaan hun ouders corrigeren. “Ooooh, dat mag je niet zeggen!” Kinderen worden ook creatiever in het verzinnen van andere woorden, die wel geschikt zijn.

Tips

Hoe ga je om met de vieze woorden fase? Lees onderstaande tips!

  • Probeer niet te lachen of heftig te reageren. Dit zorgt er juist voor dat je kind het vaker gaat doen.
  • Geef het goede voorbeeld. Mag je kind geen vieze woorden gebruiken? Doe dit zelf dan ook niet.
  • Leg duidelijk en rustig uit waarom je het niet leuk vindt dat je kind die woorden gebruikt.
  • Soms gebruiken kinderen vieze woorden uit frustratie of woede. Probeer erachter te komen wat er aan de hand is. Help je kind om andere manieren te vinden om de boosheid of het verdriet kwijt te kunnen.
  • Beloon goed gedrag en geef complimentjes als je kind netjes praat.
  • Soms kan het goed werken om het gewoon even te laten gebeuren als je kinderen erin blijven hangen. Zeg dat het grappig of spannend is en geef er vervolgens even de ruimte voor. Bijvoorbeeld zo: “Oh oh wat grappig, allemaal vieze woorden! Willen jullie even gek doen? Oké, we doen wie de meeste vieze en gekke woorden weet in één minuut. Daarna is het weer klaar.”
  • Relax! Het is een fase. Met een beetje begeleiding van jou, leert je kind dit vanzelf af.

Bronnen: Mama Enzo, J/M Ouders, Ouders van Nu

Deel dit artikel: