Centrum voor Jeugd en Gezin | Capelle aan den IJssel

Verstandelijke ontwikkeling baby’s

Verstandelijke ontwikkeling baby's

De ontwikkeling van baby’s is verbazingwekkend. Baby’s reageren direct op wat ze horen en zien. Ze begrijpen steeds beter dat dingen verband houden met elkaar en dat mama of papa bijvoorbeeld naar je toe komt als je huilt.

Ontwikkeling in de eerste drie maanden
Bij baby’s begint leren met voelen, grijpen, proeven, kijken en horen. Uw baby ervaart hoe iets voelt of proeft en merkt wat er gebeurt als hij of zij iets doet of als zijn/haar ouders iets doen. Als uw kind bijvoorbeeld per ongeluk met een voetje tegen de mobiel in de box stoot, komt er geluid uit. Na een paar keer weet uw kind dit.

Tussen de 3 en 6 maanden
Uw kind ontwikkelt zich heel snel en gaat ook van alles uitproberen. Wat uw kind ziet, dat wil hij of zij pakken. Geluidjes maken vinden baby’s in deze periode ook al heel leuk. Kinderen horen hun eigen stem en merken dat hun ouders daarop reageren. Ze gaan steeds vaker geluidjes maken en ook op andere manieren uw aandacht trekken. Ze leren van de reacties die ze krijgen.

Kinderen stoppen ook alles in hun mond, zoals hun vingers en speelgoed! Ze ontdekken namelijk niet alleen met hun ogen en handen, maar ook met hun mond. Ze ‘proeven’ alle nieuwe vormen en leren daarvan hoe dingen aanvoelen. Zorg ervoor dat uw kind geen gevaarlijke dingen in zijn of haar mond kan stoppen waardoor hij of zij zich ernstig kan verslikken.

Tussen de 6 en 12 maanden
Baby’s gaan nu dingen herkennen en weten dan al vaak wat ze ermee kunnen doen. Ze weten bijvoorbeeld dat er geluid uit een rammelaar komt als je ermee schudt. Ze gaan bewust van alles uitproberen om te zien wat er dan gebeurt. Om een voorbeeld te noemen: als uw kind per ongeluk een lepel van de kinderstoel stoot, merkt hij of zij dat de lepel op de grond valt. Later schuift uw kind dan expres een lepel van de kinderstoel af, om te kijken of dat weer gebeurt. Uw kind doet dat ook met andere dingen, en leert ervan.

Aan het eind van het eerste jaar gaan kinderen steeds vaker doelbewust dingen doen. Uw kind denkt na bij wat hij of zij doet. Uw kind trekt zich bijvoorbeeld op aan de box om bij een speeltje te kunnen. Baby’s laten ook duidelijk merken wat ze willen. Ze steken bijvoorbeeld hun armpjes uit of maken geluid als ze willen dat u hen optilt.

Uw baby begrijpt nu steeds meer woorden en herkent zijn of haar naam. Uw kind begrijpt nog niet alles wat u zegt, maar weet wat u bedoelt als u vertelt dat hij of zij in bad gaat, naar bed gaat of dat jullie naar buiten gaan.

Beelden onthouden
Voor een baby bestaan voorwerpen eerst alleen zolang hij of zij ze kan zien. Als u het beertje onder de deken verstopt, weet uw kind niet meer dat het beertje er is. Langzaam maar zeker vormen zich beelden van mensen en voorwerpen in de hersenen. Vanaf een maand of 7 weten kinderen dat dingen die je niet ziet er nog wel zijn, en gaan ze die zoeken. In deze fase kan uw kind wat angstig worden als u weggaat.

Meer lezen?
Deze informatie is afkomstig van Stichting Opvoeden.nl. Klik hier voor meer informatie over de ontwikkeling van baby’s!

contact

CJG Capelle aan den IJssel
De Linie 7 en 8-12
2905 AX Capelle aan den IJssel

010 242 32 00
info@cjgcapelleaandenijssel.nl

klik hier voor alle locaties

openingstijden

maandag t/m vrijdag
08.15 uur tot 17.00 uur
donderdag
08.15 uur tot 19:00 uur

ons laatste facebookbericht

onze laatste tweets

Bij alles wat ze doen, zijn kinderen aan het leren. Hoe gaat de #denkontwikkeling bij kinderen van 4-12 jaar? Lees meer op onze website: bit.ly/Denkontwikkel… pic.twitter.com/kK6B…