Centrum voor Jeugd en Gezin | Capelle aan den IJssel

Verlegenheid bij pubers

Verlegenheid bij pubers

Bijna iedere puber heeft wel eens last van verlegenheid. Misschien was uw kind altijd al verlegen. Andere pubers worden verlegen vanaf een jaar of 15. Meisjes hebben er meer en vaker last van dan jongens. Verlegenheid hoeft geen probleem te zijn, maar soms belemmert het uw puber in het dagelijks leven. Wat kunt u doen om uw kind te helpen? 

Sociale situaties
Verlegenheid is altijd gekoppeld aan sociale situaties. Het gaat om situaties waarin uw kind wordt beoordeeld op wat hij of zij kan. Of situaties waarin hij of zij het gevoel heeft dat zijn of haar uiterlijk wordt beoordeeld. Pubers zijn zich voortdurend bewust van hun uiterlijk, gedrag, stem en prestaties. Een puber kan zich dan heel onzeker voelen, gespannen zijn, zich niet durven uiten, enzovoort.

Negatieve verwachtingen
Iemand die verlegen is denkt vaak negatief over zichzelf: “Ik kan minder dan een ander”, “Ik ben lelijk”. Daardoor gaat iemand nieuwe situaties met negatieve verwachtingen tegemoet. Dit verkleint de kans dat het lukt en dat versterkt het ongeloof in het eigen kunnen dan weer: “Zie je wel, het lukt me toch nooit.” Daardoor kan een puber steeds meer situaties gaan vermijden. Als een puber verlegen wordt genoemd, kan hij of zij zichzelf ook zo gaan zien en steeds meer negatieve verwachtingen krijgen.

Blozen en zweten
Negatieve gevoelens over zichzelf kunnen zich ook lichamelijk uiten, bijvoorbeeld blozen, zweten, trillen of buikpijn.

Steun uw puber
Een paar tips. Lees ook het artikel ‘Zo krijgt uw puber meer zelfvertrouwen‘ voor praktische tips om het zelfvertrouwen van uw kind te vergroten.

  • Probeer er open met uw kind over te praten
  • Geef steun, maar laat uw kind daarna wel los en vertrouw erop dat uw kind zich redt
  • Straal vertrouwen uit dat uw kind zich redt in nieuwe situaties
  • Geef complimenten en focus op het positieve

Pesten
Verlegen pubers worden vaak gepest. Daardoor kan uw kind zich nog meer gaan terugtrekken. Wellicht kan de sociale weerbaarheidstraining ‘Rots en Water’ uw kind helpen. Klik hier voor meer informatie over de training.

Verlegenheid en angst
Gewone verlegenheid is anders dan extreme angst die zich soms uit in sociale angst. Een kind raakt dan in paniek als hij of zij een kamer binnen moet met allemaal vreemden.

Is de sociale angst zo erg dat uw kind nauwelijks met andere mensen omgaat? Vraag advies bij het CJG (klik hier voor onze contactgegevens) of praat erover met uw huisarts.

 

Deze informatie is afkomstig van Stichting Opvoeden.nl

contact

CJG Capelle aan den IJssel
De Linie 7 en 8-12
2905 AX Capelle aan den IJssel

010 242 32 00
info@cjgcapelleaandenijssel.nl

klik hier voor alle locaties

openingstijden

maandag t/m vrijdag
08.15 uur tot 17.00 uur
donderdag
08.15 uur tot 19:00 uur

ons laatste facebookbericht

onze laatste tweets

Er zijn handige informatiefilmpjes gemaakt door @VeiligheidNL over het veilig slapen van uw baby. Bekijk de filmpjes op onze website! #veiligslapen #veiligheid bit.ly/VeiligSlapenV…