
Dit is een gastblog, geschreven door YoungCapital
Word jij soms knettergek van al die keuzes die je constant moet maken? Welke foto je op Insta moet uploaden en of je met je vrienden afspreekt? Maar je kunt ook iets langer aan je huiswerk blijft zitten. Kortom, je moet altijd wel iets beslissen. En dan heb je ook nog de grote beslissingen als studiekeuze en bijbaantjes. Moet je jezelf daar echt wel zo druk om maken? Het lijkt misschien niet altijd zo, maar iedereen om je heen maakt wel eens verkeerde keuzes. En dat is vaak helemaal niet zo erg als het lijkt.
Je studiekeuze: de allerbelangrijkste keuze van je leven?
Het kiezen van een studie voelt voor veel jongeren als de belangrijkste keuze van hun leven. Eenmaal aan het studeren blijkt één op de drie eerstejaars studenten niet tevreden met zijn of haar studiekeuze. Klinkt dit als een regelrechte nachtmerrie? Geen zorgen! Stiekem bepaalt je studiekeuze echt niet compleet wat je met de rest van je leven kunt gaan doen.
Verkeerde studie gekozen. Wat nu?
Na een verkeerde studiekeuze stoppen sommige studenten met hun studie en kiezen ze een nieuwe. Ook zijn er studenten die wel doorgaan en via een schakelprogramma terecht komen bij een vervolgstudie die ze leuker vinden. Je kan zelfs na je studie nog hele andere richtingen op via werkervaring of programma’s als traineeships. Je school- en studententijd zijn uitstekende momenten om jezelf beter te leren kennen, dus laat je niet gek maken door keuzestress en de druk om nominaal af te studeren. Fouten maken mag nu juist.
Kiezen voor een bijbaan
Misschien vind je het fijn om een bijbaan in Capelle aan den IJssel te hebben. Het is tof om zakgeld voor jezelf te verdienen, het is gezellig, lekker dicht bij huis en ook nog eens leerzaam en goed voor je verantwoordelijkheidsgevoel. Wel moet je bij het vinden van een baantje weer heel veel keuzes maken. Waar wil je graag werken, hoeveel uur wil je werken en in wat voor functie?
Wat als je baan niet bevalt?
Je gaat er waarschijnlijk al niet van uit dat je bijbaantje je ultieme droombaan voor de rest van je leven is. Toch komt het voor dat mensen zich zo onprettig voelen bij een baan of dat het door veranderde omstandigheden toch niet meer bij ze past, dat ontslag nemen de beste optie lijkt. Dat is jammer, maar niet het eind van de wereld. Natuurlijk is doorzettingsvermogen belangrijk, maar wees niet bang om je gevoel te volgen en te experimenteren om iets te vinden dat beter bij je past.
Een verkeerde keuze is dus vaak even balen, maar tegelijk ook een heel belangrijk leermoment voor jezelf. Besef dat je je hele leven lang nog keuzes moet blijven maken en dat je daar altijd van blijft leren. Daardoor ben je nooit te oud om van gedachte te veranderen. Dat geeft je de vrijheid om verkeerde keuzes niet alleen te zien als fouten, maar ook juist als belangrijke opstapjes naar de volgende keuzes die je gaat maken. En vergeet niet: iedereen maakt ze!
Deel dit artikel: