Veranderingen tijdens je zwangerschap

Tijdens je zwangerschap verandert je lichaam. Je buik wordt dikker en je borsten worden groter. Ook kan je last krijgen van lichamelijke klachten, zoals bloedverlies. Lees hieronder meer over de lichamelijke veranderingen tijdens een zwangerschap.

Ontwikkeling in de eerste drie maanden

In het begin van je zwangerschap kan je last hebben van ochtendmisselijkheid en ben je vaak erg moe. Ook kan je last hebben van andere zwangerschapskwaaltjes. Ongeveer twee op de tien zwangere vrouwen verliezen wel eens een beetje bloed. Meestal is dat minder bloed dan wanneer je ongesteld bent. Veel vrouwen schrikken daarvan. Met een klein beetje bloedverlies, zonder buikpijn, op het moment dat je ongesteld moest worden is er meestal niets aan de hand. Dit komt doordat er tijdens het innestelen van de bevruchte eicel in de baarmoederwand er soms een bloedvat geraakt kan worden. Lees meer over bloedverlies

Ontwikkeling tijdens het tweede trimester

Vanaf maand vier tot en met maand zes van de zwangerschap voelen de meeste vrouwen zich wat beter. Vaak is de misselijkheid voorbij en ben je minder moe. Naast dat je je lichamelijk heel goed kunt voelen, kun je rond de twintigste week de baby voor het eerst voelen bewegen. Sommige vrouwen hebben pas later door dat je die kriebels in je buik al eerder hebt gevoeld, maar toen nog niet wist dat dit de baby was die aan het bewegen is. Bij je tweede zwangerschap herken je de bewegingen meestal wat eerder.

De laatste drie maanden van de zwangerschap

In het laatste trimester van je zwangerschap merk je dat je buik enorm veel groeit. Tijdens het lopen, zitten en liggen zal je buik in de weg zitten. De baby groeit flink en je baarmoeder drukt je ingewanden aan de kant. Aan het einde van je zwangerschap zal je daarom minder grote porties kunnen eten en vaker moeten plassen. Ook kan je vermoeidheid weer toenemen.

Lees meer over de zwangerschap

Bron: Opvoedinformatie Nederland

Deel dit artikel: