Veranderingen in je hersenen als je puber bent

Wat verandert er in je hersenen als je puber bent? En hoe zit dat als je autisme hebt?

Veranderingen in je hersenen

In de puberteit verandert er veel in je lichaam. Ook je hersenen veranderen, waardoor je dingen anders gaat bekijken dan vroeger. Je wordt gevoeliger voor prikkels, bent sneller afgeleid en vergeet vaker dingen. Ook word je misschien verliefd of krijg je zin in seks.

Misschien vraag je je weleens af of anderen je aardig vinden? Of je er ‘normaal’ uitziet? Of de veranderingen in je lichaam normaal zijn? Dit soort vragen en de veranderingen horen bij je puberteit. Je vrienden of vriendinnen hebben waarschijnlijk hetzelfde.

Lees meer over veranderingen in de puberteit

Als je autisme hebt

Bij mensen met autisme werken de hersenen anders. In dit filmpje wordt dat heel duidelijk uitgelegd. De vele veranderingen in de puberteit kunnen voor iemand met autisme erg lastig zijn. Bijvoorbeeld: als je autisme hebt, houd je mogelijk niet zo van veranderingen. Dan kan het heel beangstigend zijn dat je lijf ineens anders voelt. Ook kunnen de veranderingen in de puberteit bij iemand met autisme soms langzamer gaan, of juist sneller.

Heb je autisme? Het kan helpen om in de klas een presentatie te geven over autisme, zodat je klasgenoten weten welke dingen voor jou lastiger zijn. Zo kunnen ze je beter begrijpen.

Omgaan met een klasgenoot met autisme

Heeft één van jouw klasgenoten of vrienden autisme? Het kan soms lastig zijn hoe je het beste met hem of haar kunt omgaan. Een paar tips:

  • Zeg één ding tegelijk en houd het kort. Als je veel zinnen, uitgebreide beschrijvingen of beeldspraak gebruikt, dan begrijpt iemand met autisme je waarschijnlijk minder goed. Dat wordt ook uitgelegd in het filmpje onder het kopje ‘Als je autisme hebt’.
  • Geef je klasgenoot of vriend(in) de tijd. Merk je dat hij of zij nadenkt over een vraag, wees dan gewoon even stil. Nieuwe vragen zijn weer méér informatie om te verwerken.
  • Zeg duidelijk wat je bedoelt. Het helpt ook als je zegt hoe je je voelt. Voor iemand met autisme zijn gezichtsuitdrukkingen niet altijd goed te begrijpen.

Bronnen: jouwggd.nl, psychologiemagazine.nl

Deel dit artikel: