Veiligheid in de box

Als je je baby even wilt neerleggen, is de box een veilige plek. De box is ook een heerlijke plek voor baby’s om te leren bewegen en zelf te spelen. Hoe lang leg je je baby in de box? Waar zet je de box neer en waar moet je op letten voor de veiligheid? 

Bouw het rustig op

Het is aan te raden om het gebruik van de box rustig op te bouwen. Als je baby de eerste keer een kwartier in de box ligt, is dat lang genoeg. Zo geef je hem of haar de tijd om aan de box te wennen.

Waar zet je de box neer?

Zet de box het liefst in een hoek. Dat is rustig voor je baby. Je kunt de box ook in de buurt van een raam zetten, zodat je kind naar het licht en de wolken kan kijken. Zorg er in ieder geval voor dat de box op een veilige plek staat, bijvoorbeeld niet te dicht bij de verwarming. Let op dat je kind niet bij kamerplanten, gordijnkoordjes, elektrische snoeren of ramen kan komen. Zorg ook dat de box niet in de buurt staat van een stopcontact, of beveilig stopcontacten met speciale afdekplaatjes.

Een veilige box

Er zijn boxen met spijlen en boxen met netten. Als je een nieuwe box koopt, weet je zeker dat hij veilig is. Op de website van VeiligheidNL vind je meer informatie over een veilige box.

Een box met spijlen heeft veel voordelen:

  • Je kind kan de spijlen vastpakken om te gaan zitten en staan.
  • De box staat op pootjes. Doordat de boxbodem de grond niet raakt, is het minder koud voor je kind.
  • Je kunt de hoogte van de boxbodem verstellen. Als je kind nog klein is, kun je de bodem in de hoogste stand zetten, zodat je niet diep hoeft te bukken als je je baby uit de box wilt pakken. Zodra je kind zich gaat optrekken en probeert te gaan staan, kun je de bodem in de laagste stand zetten. Let op dat je dit op tijd doet, zodat je kind niet uit de box kan vallen.
  • De box heeft vaak een la. Dat is handig voor het opbergen van speelgoed.

De afstand tussen de spijlen moet tussen de 4,5 en 6,5 centimeter zijn, net als bij een bedje. Let daarop als je een oude box hebt.

Een netbox is lichter en kleiner en kun je inklappen. Je kind heeft er wel minder houvast aan en kan minder zien door het net.

Op de buik

Leg je baby regelmatig even op zijn of haar buik in de box. Blijf er wel altijd bij! Leg steeds een paar speeltjes in de box en ruil die na een tijdje om met ander speelgoed. Dat is dan telkens weer een leuke verrassing! Maak geen speelgoed met touwtjes aan de box vast. Daar kan je baby zich aan bezeren.

Bron: Opvoedinformatie Nederland

Meer opvoedinformatie over baby’s

Deel dit artikel: