Veilig vuurwerk afsteken met je kinderen

Tijdens oud en nieuw wordt er veel vuurwerk afgestoken. Dat ziet er natuurlijk prachtig uit! Wil je graag vuurwerk afsteken met je kinderen? Hieronder vind je veiligheidstips.

Jonge kinderen

Vuurwerk is niet geschikt voor jonge kinderen. Ook sterretjes zijn niet geschikt voor kinderen onder de vijf jaar. ‘Koud vuur’ bestaat niet, de temperatuur van een sterretje kan hoog oplopen. Laat kinderen boven de vijf jaar alleen sterretjes afsteken onder toezicht van een volwassene. Denk aan de veiligheid van je kind! Kijken naar het vuurwerk kan het beste binnen achter het raam. Dit is het veiligst. Klik hier voor meer tips voor het vieren van oud en nieuw met jonge kinderen.

Kinderen boven de 10 jaar

De meeste vuurwerkslachtoffers zijn kinderen en jongeren tussen de 10 en 19 jaar. Vooral hoofd en handen worden vaak getroffen. De meeste vuurwerkongelukken worden veroorzaakt doordat mensen het vuurwerk niet op de juiste manier afsteken of niet de juiste hulpmiddelen gebruiken. Lees onderstaande tips om ongelukken te voorkomen!

Voorbereiding
Minimum leeftijd

Kinderen moeten minimaal 12 jaar zijn om vuurwerk te kunnen kopen. De minimumleeftijd hangt af van het soort vuurwerk. Op de verpakking van het vuurwerk staat vanaf welke leeftijd het vuurwerk gekocht mag worden. Dit gaat in categorieën:

 • Categorie F1: 12 jaar
 • Categorie F2: 16 jaar
 • Categorie F3: 18 jaar
Illegaal vuurwerk

Koop geen illegaal vuurwerk. Vuurwerk dat niet op de officiële verkooppunten en binnen de vastgestelde verkoopdagen (29, 30 en 31 december) verkocht wordt, is over het algemeen illegaal. Leg je kind uit dat illegaal vuurwerk niet getest is. Er is bijvoorbeeld niet gekeken naar vuurwerk dat niet af wil gaan of dat niet goed volgens de aanwijzingen afgaat. Denk hierbij aan een lont die te snel brandt, zodat je kind niet op tijd weg kan komen. Illegaal vuurwerk is vaak ook te zwaar, het bevat dan te veel kruit. Dit zorgt voor zeer harde knallen die kunnen leiden tot blijvende gehoorbeschadiging. Voorbeelden van illegaal vuurwerk zijn lawinepijlen, strijkers, mortierbommen, Chinese rollen, Cobra’s en Romeinse Kaars.

Maak nooit zelf vuurwerk

Leg je kind uit dat experimenteren met vuurwerk heel gevaarlijk is. Zelfgemaakt vuurwerk explodeert vaak onverwacht. Ook gekocht vuurwerk mag niet aan elkaar vast worden gemaakt of uit elkaar worden gehaald.

Vuurwerk bewaren

Bewaar vuurwerk op een droge en koele plaats, buiten het bereik van kinderen. Bewaar vuurwerk nooit in je broek- of jaszak.

Lees de instructie

Lees de afsteekinstructie van tevoren. Zo weet je ruim op tijd hoe je het vuurwerk veilig af kunt steken en hoef je dit niet op oudejaarsavond nog te bekijken. Zo kun je je ook goed voorbereiden.

Bereid je goed voor

Zorg dat je het vuurwerk op de juiste manier kunt afsteken. Zorg bijvoorbeeld dat je iets hebt om vuurpijlen in te zetten of om vuurwerkpotten stabiel neer te zetten.

Tijdens het afsteken

Vuurwerk afsteken mag op 31 december van 18:00 uur tot 1 januari 02:00 uur.

 • Steek vuurwerk altijd buiten af, nooit binnen
 • Zorg dat je kind geen brandbare kleding of capuchon draagt (en jijzelf ook niet)
 • Steek altijd maximaal één stuk vuurwerk tegelijk af
 • Steek geen vuurwerk uit je hand af. Vuurwerk wordt vaak in de hand afgestoken en dan weggegooid. Dat is heel gevaarlijk, omdat nooit met zekerheid te voorspellen valt wanneer het vuurwerk zal ontploffen en waar het precies terecht zal komen
 • Zet siervuurwerk altijd stevig en stabiel neer op een vlakke ondergrond (niet op de stoeprand!)
 • Sla voor grote vuurpijlen een pvc-buis in de grond. Bijna alle vuurpijlenpakketten bevatten tegenwoordig een pvc-buis
 • Zet vuurwerkpotten altijd klem tussen 2 stenen of gebruik een vuurwerkklem
 • Let op omstanders (mensen en dieren)
 • Let op de windrichting
 • Houd vuurwerk buiten het bereik van (jonge) kinderen
 • Steek vuurwerk aan met een aansteeklont, sigaret of sigaar
 • Neem voldoende afstand: minstens 6 meter
 • Het is verstandig om een veiligheidsbril op te zetten, zeker bij je kind. Zo ben je er zeker van dat er geen vuurwerk in jullie ogen komt
Na het afsteken
Vuurwerkafval onschadelijk maken

Maak vuurwerkafval onschadelijk door het in water te dompelen of er een emmer water over te gooien. Ruim het afval, nadat je het onschadelijk hebt gemaakt, meteen op. Je kunt het gewoon bij het huisvuil doen.

Steek vuurwerk nooit opnieuw aan

Steek vuurwerk dat niet is afgegaan nooit opnieuw aan. De lont kan al zo ver zijn opgebrand dat het vuurwerk bij een tweede poging meteen explodeert.

Meer informatie over veilig vuurwerk afsteken vind je op de website van de politie.

Wij wensen jullie een gezellige en veilige oudejaarsavond!

Bronnen: VeiligheidNL, Politie

Deel dit artikel: