Veilig slapen: tips

Veilig slapen: tips

Hoe zorgt u dat uw baby veilig kan slapen? Lees onderstaande tips van VeiligheidNL of bekijk het filmpje van Groter Worden!

Filmpje over veilig slapen
Bekijk onderstaand filmpje van Groter Worden.

Slaaphouding
Leg uw baby vanaf de geboorte op zijn of haar rug in bed. Doordat het gezicht dan vrij ligt, kan uw kind goed ademen. Dat is het veiligst.

Waarom is op de buik slapen niet veilig?
Uw kind kan dan met de mond en neus tegen het matras aanliggen. Daardoor kan uw kind niet goed ademen en dat is gevaarlijk.

Mag mijn kind nooit op de buik liggen?
Wel als hij of zij wakker is, dat is juist goed voor de ontwikkeling. Uw kind leert dan draaien met zijn of haar hoofd, beter bewegen en daarna ook omrollen. Laat uw kind nooit alleen als het op de buik ligt! Als uw kind eenmaal goed kan omrollen van buik naar rug én van rug naar buik, dan mag hij of zij ook slapen op de buik.

Krijgt mijn kind een scheef hoofdje als hij of zij op de rug slaapt?
Nee, niet als u uw kind steeds naar een andere kant laat kijken. Leg uw kind zo neer dat het de ene keer naar links en de andere keer naar rechts kijkt. Dan groeit het hoofd niet scheef. Bekijk ook deze folder over de voorkeurshouding.

Het bedje
Leg uw kind in een wieg of bedje. Dan slaapt uw kind het veiligst. Zet de wieg of het bedje het eerste half jaar zo dicht mogelijk bij uw eigen bed. Slaap in elk geval de eerste vier maanden niet samen met uw kind in uw eigen bed. Uw kind kan het te warm krijgen van uw warmte of van het dekbed, uw kind kan vast komen te zitten tussen de matrassen of onder uw dekbed, of u kunt per ongeluk op uw kind gaan liggen in uw slaap. Leg uw baby dus zeker de eerste vier maanden altijd in zijn eigen bedje of wieg.

Zorg dat het bedje veilig is

  • Het bedje moet lucht doorlaten. De meeste bedjes hebben daarom spijlen. De afstand tussen de spijlen moet 4,5 tot 6,5 cm zijn. Als de afstand groter is, kan uw kind met zijn hoofd of romp bekneld raken
  • Kies een stevig matras. Er mogen geen kuilen of bobbels in zitten. Zorg daarnaast dat het matras goed in het bedje past, zodat er geen grote kieren ontstaan
  • Gebruik geen kussens, stabilisatierollen of hoofdbeschermers
  • Leg geen knuffels van zachte, gevulde stof of plastic in het bedje
  • Gebruik liever geen zeiltje. Wilt u dit toch, leg het dan niet onder het hoofd van uw kind
  • Hangt er een hemeltje boven het bed? Haal dit dan weg als uw kind beweeglijker wordt

Zet het bedje op een veilige plek
Zorg niet alleen voor een veilig bed, maar ook voor een veilige omgeving. Zet het bedje niet in de buurt van gordijnkoorden. Hangt er een mobile op de kinderkamer? Hang hem dan zo hoog op dat uw kind er niet bij kan. Een mobile is om naar te kijken, niet om mee te spelen.

Gebruik een babyslaapzak
Wordt uw kind beweeglijker? Stap dan over op een goed passende babyslaapzak. Dat is de veiligste manier om uw kind warm te houden, totdat hij of zij 2 jaar is. De slaapzak kan het hoofd van uw kind niet bedekken, dus uw kind kan altijd vrij ademen en krijgt het niet te warm. Uw kind krijgt het ook niet te koud, want hij of zij blijft altijd bedekt.

Waar let u op als u een slaapzak koopt? Zorg dat de slaapzak goed past. Hij mag niet te groot of te klein zijn. Een slaapzak is te groot als de armsgaten en halsopening te groot zijn. Uw kind kan dan in de slaapzak kruipen. Een slaapzak is te klein als uw kind er alleen met kromme beentjes in kan liggen of als de armsgaten en halsopening te strak zitten.

Een dunne slaapzak mag u samen met een dekentje of lakentje gebruiken. Dan rolt uw baby minder gemakkelijk op zijn buik.

Gebruik geen dekbed
Gebruik de eerste twee jaar geen dekbed. Een dekbed kan veel te warm zijn voor uw kind en daarnaast kan uw kind makkelijk met zijn of haar hoofd onder het dekbed komen. Uw kind kan dan problemen krijgen met ademen. Een babyslaapzak is de veiligste oplossing. Heeft u geen babyslaapzak? Gebruik dan een lakentje en een dekentje. U kunt ook een deken in een dekbedhoes gebruiken. Dat mag alleen als de deken goed in de dekbedhoes past, zonder hem te vouwen. De dekbedhoes moet lang genoeg zijn om minimaal 10 cm om te kunnen slaan onder het matras. Zorg dat de hoes goed sluit, zodat uw kind er niet in kan komen. Gebruikt u een dekentje met een laken of in een dekbedhoes? Maak het bedje dan zo kort mogelijk op, zodat uw kind met zijn of haar voeten bijna bij het voeteneinde ligt. Dan kan hij of zij met het hoofd niet onder het dekentje komen. Vouw het lakentje of dekentje stevig om de zijkanten en onderkant van het matras.

Maak uw kind nooit vast in bed
Sommige ouders zijn bang dat hun kind op de buik rolt of uit het bed klimt. Daarom maken zij hun kind vast in bed, bijvoorbeeld met een riem of band. Dat is gevaarlijk. Uw kind kan tijdens het omdraaien vast komen te zitten en kan dan geen adem meer krijgen. Maak uw kind dus nooit vast in bed! Gebruik ook geen stabilisatierollen. Bent u bang dat uw kind op de buik rolt? Gebruik dan een babyslaapzak. Is uw kind al iets ouder en bent u bang dat hij of zij uit bed klimt en valt? Haal dan de spijlen uit het bed. Uw kind kan dan zelf uit bed komen, zonder te vallen. U kunt ook een groot bed kopen zonder spijlen.

Het klimaat in de kinderkamer
Kleed uw kind niet te warm of te koud aan. Na de eerste week is een mutsje niet meer nodig. Aan de nek of voeten kunt u voelen of uw kind het niet te warm of te koud heeft. Die moeten fijn warm aanvoelen. Als de temperatuur van de kinderkamer tussen de 16 en 18 °C ligt, is het ideaal.

Heeft uw kind koorts?
Dek uw kind dan minder warm toe dan normaal.

Rook
Rook van een sigaret, sigaar, pijp of wierook is erg slecht voor kinderen. Rook niet in de buurt van uw kind en kom liever niet op plaatsen waar gerookt wordt.

Ventileer goed
Frisse lucht is belangrijk. Zet regelmatig even een raam open op de kinderkamer. Ziet u druppels op de ramen, dan is de ventilatie onvoldoende.

Verzorging

Medicijnen
Wees altijd voorzichtig met medicijnen. Geef uw kind nooit medicijnen waar hij of zij slaperig van wordt of medicijnen die verdoven. Dit geldt ook voor hoestdrankjes. Weet u niet zeker of u een bepaald medicijn aan uw kind mag geven? Bel dan een arts.

Rust en regelmaat
Kinderen hebben rust en regelmaat nodig. Zorg ervoor dat uw kind elke dag ongeveer hetzelfde patroon van eten en slapen heeft. Bekijk ook de online folder rust en regelmaat.

Vermijd drukte en stress
Drukte en stress zorgen ervoor dat uw kind slecht slaapt. Rustig slapen is erg belangrijk voor een kind.

Borstvoeding en fopspeen
Als het kan, is het goed om uw kind borstvoeding te geven. Borstvoeding verlaagt het risico op wiegendood. U kunt uw kind ook een fopspeen geven bij het inslapen. Als u dit altijd doet, is de kans op wiegendood kleiner. Krijgt uw kind borstvoeding? Zorg dan eerst dat de borstvoeding goed gaat. Geef pas daarna een fopspeen. Geeft u flesvoeding? Dan mag u meteen een fopspeen gebruiken.

Heeft u naar aanleiding van deze informatie nog vragen, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

 

Bron: VeiligheidNL