Vanaf wanneer kan je je baby voelen?

Trappen, draaien, hikjes… Het is een wonderlijk gevoel om je baby in je buik te voelen bewegen. Een mooie mijlpaal: de eerste keer dat je je kleine voelt! Vanaf wanneer kan je je baby voelen? Lees hieronder meer!

Vanaf wanneer beweegt je baby?

Als je ongeveer 7 weken zwanger bent, begint de baby in je buik met bewegen. In week 7 beginnen de ledematen te groeien. Waar eerst alleen nog maar knopjes zaten, beginnen nu zijn armen en benen vorm te krijgen. Daarmee moet natuurlijk goed worden geoefend en je kleine is dan ook druk bezig om zijn of haar nieuwe ledematen te testen.

Vanaf 10 weken gaat je baby ademhalingsbewegingen oefenen. Je baby zal niet écht ademhalen – de longen zijn namelijk nog niet helemaal ontwikkeld – maar hij of zij oefent de beweging alvast. Bij de geboorte zal je baby dan kunnen ademhalen.

Vanaf ongeveer 15 weken zitten alle ledematen en gewrichten waar ze horen te zitten. Je baby is actief aan het rekken, strekken en schoppen om te leren hoe hij of zij alles moet gebruiken.

Vanaf wanneer kan je zelf je baby voelen?

Het verschilt per vrouw vanaf wanneer je de baby zelf kan voelen. Bij een eerste zwangerschap kan je meestal vanaf 20 weken de baby voelen bewegen.

Het gevoel is moeilijk te omschrijven, en veel vrouwen herkennen het daarom pas met 20 weken of zelfs later. Vlinders, belletjes, kriebels – het zijn allemaal geen goede omschrijvingen, en toch kan je er geen andere naam aan geven.

Bij een tweede zwangerschap herken je het gevoel, en zul je daarom waarschijnlijk al eerder bewegingen van je baby opmerken.

Nog niks gevoeld? Even geduld, mama! Voor je het weet, voel je je baby elke dag. Vaak voel je de bewegingen als jij rust neemt, bijvoorbeeld als je even op de bank zit of op bed ligt. Je baby is vaak (maar niet altijd en niet bij iedereen…) het actiefst vlak voor je gaat slapen of als je opstaat. Doe het dus lekker rustig aan als je je baby wilt voelen. De kans is dan groter dat je de bewegingen van je baby opmerkt.

Wanneer kunnen anderen de baby voelen?

Vanaf het moment dat jij vertelt dat je de baby hebt gevoeld, zullen anderen steeds vaker je buik willen aanraken. Een beetje irritant, maar wel begrijpelijk. Het is tenslotte iets heel bijzonders om jouw baby van buitenaf te kunnen voelen.

Het duurt alleen een maandje langer voordat anderen de bewegingen kunnen voelen. Vanaf ongeveer 24 weken zijn de schopjes en bewegingen van je baby voor anderen te voelen. Je partner moet dus nog wat langer wachten.

In beweging blijven!

Als je de baby niet elke dag voelt, is dat geen probleem. Soms neemt het vruchtwater tijdelijk toe. Hierdoor kan je meer moeite hebben om de bewegingen te voelen. De drukke omwentelingen zullen ook steeds minder worden, omdat je baby groeit en simpelweg minder ruimte heeft. Schopjes, strekbewegingen en handjes tegen je buikwand kan je dan natuurlijk wel nog voelen.

Vanaf 28 weken zou je de baby elke dag even moeten voelen. Tegelijkertijd zullen de bewegingen ook minder worden door het ruimtegebrek. Het is prettig om elke dag even een ‘contactmomentje’ met je baby te hebben. Gewoon even rustig gaan liggen en een hand op je buik leggen of voorzichtig tegen de zijkanten van je buik drukken. Je baby zal de aanraking voelen en naar je hand toe ‘zwemmen’.

Wat als je even niet zo veel voelt?

Het is heel normaal om de ene dag gek te worden van de bewegingen van je baby, terwijl je de andere dag maar heel weinig voelt. Je baby heeft ook wel eens een luie dag! Zolang je baby vanaf 28 weken maar regelmatig in beweging blijft, is alles goed.

Heb je langer dan een dag niks gevoeld, ook niet als je er even de tijd voor hebt genomen? Neem dan voor de zekerheid contact op met je verloskundige of gynaecoloog. Zij kunnen controleren of alles goed gaat met je baby.

Bron: 24Baby

Deel dit artikel: