Vaccinatiedagen maart en april 2022

In september 2022 zijn er weer vaccinatiedagen. Op deze pagina kan je daar straks informatie over vinden.

Op 15 en 16 maart en op 19 april 2022 zijn er vaccinatiedagen bij het CJG. Krijgt jouw kind een inenting, dan ontvang je ongeveer drie weken van tevoren per post een uitnodiging voor een bepaald tijdstip. Hieronder vind je meer informatie.

Maatregelen in verband met het coronavirus
  • Kom op het tijdstip waarop je bent uitgenodigd. Zo zorgen we ervoor dat er niet te veel kinderen tegelijk in de sporthal zijn.
  • Blijf thuis als je klachten hebt.
Data, tijd en locatie
  • 15 en 16 maart 2022: HPV prik en meningokokken prik
  • 19 april 2022: tweede HPV prik en DTP-BMR prik
  • Je wordt uitgenodigd voor een bepaald tijdstip
  • De locatie is Sporthal Schenkel, Capelseweg 39, 2907 XA Capelle aan den IJssel
Informatie over de verschillende inentingen
DTP en BMR

Kinderen van 9 jaar worden uitgenodigd voor de DTP en BMR vaccinaties. DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Klik hier voor meer informatie over de DTP inenting. BMR staat voor bof, mazelen en rodehond. Klik hier voor meer informatie over de BMR inenting.

HPV

Vanaf 2022 wordt de HPV prik op een andere leeftijd gegeven. En naast meisjes kunnen nu ook jongens de inenting krijgen. HPV staat voor humaan papillomavirus. De vaccinatie beschermt tegen zes soorten kanker. Klik hier voor meer informatie over de HPV prik.

14-jarige kinderen: meningokokken

Kinderen van 14 jaar (of kinderen die in dit jaar 14 worden) worden uitgenodigd voor de meningokokken vaccinatie. Deze inenting beschermt tegen de meningokokkenziekte. Op de website van het Rijksvaccinatieprogramma vind je meer informatie over de meningokokken prik.

Meest gestelde vragen

Hieronder vind je antwoord op de meest gestelde vragen over de vaccinatiedag.

Moet ik als ouder aanwezig zijn bij de inenting van mijn kind?

Ja, bij de inenting van je 9-jarige zoon of dochter moet je aanwezig zijn. Of een andere (volwassene) vertrouwenspersoon van je kind. Bij de inenting van je 14-jarige kind of 12/13-jarige dochter hoef je niet aanwezig te zijn.

Wat moet ik meenemen naar de vaccinatiemiddag?

Neem in ieder geval de oproepkaart(en) mee die je thuisgestuurd hebt gekregen. Ook is het handig om het vaccinatiebewijs mee te nemen (meestal aanwezig in het groeiboekje), zodat de gegeven vaccinaties daarop bijgeschreven kunnen worden.

Mijn kind is erg bang of zenuwachtig voor de prik, hoe kan ik hier het beste mee omgaan?

Je kunt bij het binnenkomen direct aangeven dat je kind erg bang of zenuwachtig is. Als het nodig is kan je kind de inenting in een aparte, rustige vaccinatiekamer krijgen.

Welke bijwerkingen kunnen er zijn na de inentingen?

De meeste kinderen voelen zich na een vaccinatie even niet lekker. Het ene kind reageert soms wat heftiger dan het andere. Meestal ontstaan bijwerkingen op de dag dat de inenting is gegeven. Ze duren meestal niet langer dan 1 tot 2 dagen.

De inenting tegen bof, mazelen en rodehond, de BMR-vaccinatie, veroorzaakt pas na 5 tot 12 dagen een reactie. Wat je kunt doen bij een bijwerking kun je vinden op https://rijksvaccinatieprogramma.nl/bijwerkingen

Mijn kind heeft bij de vorige vaccinatie een heftige bijwerking gehad, wat moet ik doen?

Meestal is dit geen reden om de inenting deze keer niet te halen. Wel is het verstandig om dit vooraf (op de dag zelf) aan te geven. De aanwezige arts kan hier zo nodig adviezen over geven.

Geef nooit een paracetamol voordat je kind een vaccinatie krijgt. Dit beïnvloedt de werking van de inenting en vergroot de kans op een koortsstuip.

Mijn kind heeft kortgeleden de corona vaccinatie gekregen. Mag hij of zij nu de BMR/DTP/HPV/meningokokken vaccinatie wel halen?

Na een corona vaccinatie moet je kind 14 dagen wachten tot hij of zij één van de hierboven genoemde inentingen kan halen.

Hoe lang moet mijn kind wachten met het halen van de corona vaccinatie na de BMR/DTP/HPV/meningokokken prik?

Als je kind de DTP, HPV of meningokokken inenting heeft gehad, mag hij of zij pas na minimaal 7 dagen de corona vaccinatie halen. Als je kind de BMR prik heeft gekregen, mag hij of zij pas na minimaal 14 dagen de corona vaccinatie halen. 

Deel dit artikel: