Vaccinatiedag september 2021

In februari/maart 2022 wordt er op deze pagina informatie geplaatst over de volgende vaccinatiedag.

Op dinsdag 21 september 2021 is er een vaccinatiedag voor 9-jarige kinderen, 14-jarige kinderen en 12/13-jarige meisjes. Heb jij een kind van deze leeftijd? Dan ontvang je ongeveer drie weken van tevoren per post een uitnodiging voor een bepaald tijdstip. Hieronder vind je meer informatie.

Maatregelen in verband met het coronavirus

We nemen verschillende maatregelen in verband met het coronavirus:

  • Kom alleen op het tijdstip waarop je bent uitgenodigd. Zo zorgen we ervoor dat er nooit te veel kinderen tegelijk in de sporthal zijn.
  • Kom met maximaal 1 begeleider per kind. Neem geen broertjes en zusjes mee.
  • Blijf thuis als je klachten hebt.
  • De sporthal is ingericht op 1,5 meter afstand.
Datum, tijd en locatie
  • Datum: dinsdag 21 september 2021
  • Je wordt uitgenodigd voor een bepaald tijdstip
  • De locatie is Sporthal Schenkel, Capelseweg 39, 2907 XA Capelle aan den IJssel
Informatie over de verschillende inentingen
9-jarige kinderen: DTP en BMR

Kinderen van 9 jaar worden uitgenodigd voor de DTP en BMR vaccinaties. DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Klik hier voor meer informatie over de DTP inenting. BMR staat voor bof, mazelen en rodehond. Klik hier voor meer informatie over de BMR inenting.

12/13-jarige meisjes: HPV

Meisjes van 12/13 jaar worden uitgenodigd voor de HPV vaccinatie. HPV staat voor humaan papillomavirus, het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Voor meer informatie: bekijk veel gestelde vragen over deze vaccinatie of lees informatie over de HPV inenting op de website van het RIVM.

14-jarige kinderen: meningokokken

Kinderen van 14 jaar (of kinderen die in dit jaar 14 worden) worden uitgenodigd voor de meningokokken vaccinatie. Deze inenting beschermt tegen de meningokokkenziekte. Op de website van het Rijksvaccinatieprogramma vind je meer informatie over de meningokokken prik.

Meest gestelde vragen

Hieronder vind je antwoord op de meest gestelde vragen over de vaccinatiedag.

Moet ik als ouder aanwezig zijn bij de inenting van mijn kind?

Ja, bij de inenting van je 9-jarige zoon of dochter moet je aanwezig zijn. Of een andere (volwassene) vertrouwenspersoon van je kind. Bij de inenting van je 14-jarige kind of 12/13-jarige dochter hoef je niet aanwezig te zijn.

Wat moet ik meenemen naar de vaccinatiemiddag?

Neem in ieder geval de oproepkaart(en) mee die je thuisgestuurd hebt gekregen. Ook is het handig om het vaccinatiebewijs mee te nemen (meestal aanwezig in het groeiboekje), zodat de gegeven vaccinaties daarop bijgeschreven kunnen worden.

Mijn kind is erg bang of zenuwachtig voor de prik, hoe kan ik hier het beste mee omgaan?

Je kunt bij het binnenkomen direct aangeven dat je kind erg bang of zenuwachtig is. Als het nodig is kan je kind de inenting in een aparte, rustige vaccinatiekamer krijgen.

Welke bijwerkingen kunnen er zijn na de inentingen?

De meeste kinderen voelen zich na een vaccinatie even niet lekker. Het ene kind reageert soms wat heftiger dan het andere. Meestal ontstaan bijwerkingen op de dag dat de inenting is gegeven. Ze duren meestal niet langer dan 1 tot 2 dagen.

De inenting tegen bof, mazelen en rodehond, de BMR-vaccinatie, veroorzaakt pas na 5 tot 12 dagen een reactie. Wat je kunt doen bij een bijwerking kun je vinden op https://rijksvaccinatieprogramma.nl/bijwerkingen

Mijn kind heeft bij de vorige vaccinatie een heftige bijwerking gehad, wat moet ik doen?

Meestal is dit geen reden om de inenting deze keer niet te halen. Wel is het verstandig om dit vooraf (op de dag zelf) aan te geven. De aanwezige arts kan hier zo nodig adviezen over geven.

Geef nooit een paracetamol voordat je kind een vaccinatie krijgt. Dit beïnvloedt de werking van de inenting en vergroot de kans op een koortsstuip.

Deel dit artikel: