Centrum voor Jeugd en Gezin | Capelle aan den IJssel

Vaccinatiemiddagen september 2019

Vaccinatiemiddagen september 2019

In september zijn er twee vaccinatiemiddagen: één voor de meningokokken vaccinatie en één voor 9-jarige kinderen (vaccinaties DTP en BMR) en 13-jarige meisjes (HPV vaccinatie). Hieronder vind je meer informatie. 

Krijgt jouw kind één van de bovengenoemde vaccinaties, dan ontvang je per post een uitnodiging voor een specifiek tijdstip.

Data vaccinatiemiddagen

Dinsdag 17 september 2019: meningokokken vaccinatie
Tijd: 13:00 – 17:00 uur
Pauze: 14:45 – 15:15 uur (dan zijn we even gesloten!)
Locatie: Sporthal Oostgaarde, Dakotaweg 261, 2905 AB Capelle aan den IJssel

Dinsdag 24 september 2019: DTP en BMR voor 9-jarige kinderen, HPV voor 13-jarige meisjes
Tijd: 12:00 – 17:00 uur
Pauze: 14:15 – 14:45 uur (dan zijn we even gesloten!)
Locatie: Sporthal Oostgaarde, Dakotaweg 261, 2905 AB Capelle aan den IJssel

Informatie over de vaccinaties

9-jarige kinderen | DTP en BMR
Kinderen van 9 jaar worden uitgenodigd voor de vaccinaties DTP en BMR. Bekijk onderstaand filmpje voor meer informatie of lees de folder van het RIVM.

13-jarige meisjes | HPV
Meisjes van 13 jaar worden uitgenodigd voor de HPV-vaccinatie tegen baarmoederhalskanker. Voor meer informatie: bekijk veelgestelde vragen over deze vaccinatie, lees informatie op de website van het RIVM of bekijk onderstaand filmpje.

Kinderen die zijn geboren in 2001, 2002, 2003, 2004 en 2005 | Meningokokken
Deze kinderen worden uitgenodigd voor de inhaal-vaccinatie MenACWY, tegen meningokokken. Voor meer informatie: bekijk veel gestelde vragen in een eerder nieuwsbericht of kijk op de website www.deelditnietmetjevrienden.nl

Meest gestelde vragen

Hieronder vind je antwoord op de meest gestelde vragen rondom de vaccinatiemiddag.

Q: Moet ik als ouder aanwezig zijn bij de vaccinatie van mijn kind?
A: Bij het vaccineren van je 9-jarige zoon of dochter dien je, of een andere (volwassene) vertrouwenspersoon van je kind, aanwezig te zijn. Aanwezigheid bij de vaccinatie van je 13-jarige dochter is niet vereist.

Q: Wat moet ik meenemen naar de vaccinatie dag?
A: Neem in ieder geval de oproepkaart(en) mee die je thuisgestuurd hebt gekregen. Ook is het handig om het vaccinatiebewijs mee te nemen (meestal aanwezig in het groeiboekje), zodat de gegeven vaccinaties bijgeschreven kunnen worden.

Q: Mijn kind is erg angstig voor de vaccinatie(s), hoe kan ik hier het beste mee om gaan?
A: Je kunt het beste vroeg (direct bij de start) of aan het einde van de middag naar de vaccinatiemiddag komen, dit zijn de rustigste momenten. Je kunt bij het binnenkomen direct aangeven dat je kind erg angstig is. Als het nodig is kan je kind doorverwezen worden naar een aparte (rustige) vaccinatie kamer.

Q Welke bijwerkingen kunnen er optreden na de vaccinaties?
A: De meeste kinderen voelen zich na een vaccinatie even niet lekker. Het ene kind reageert soms wat heftiger dan het andere. Meestal ontstaan bijwerkingen op de dag dat de inenting is gegeven. Ze duren meestal niet langer dan 1 tot 2 dagen.

De inenting tegen bof, mazelen en rodehond, de BMR-vaccinatie, veroorzaakt pas na 5 tot 12 dagen een reactie. Wat je kunt doen bij een bijwerking kun je vinden op https://rijksvaccinatieprogramma.nl/bijwerkingen

Q: Mijn kind heeft bij de vorige vaccinatie een heftige bijwerking gehad
A: In principe is dit geen reden om deze keer niet te vaccineren. Wel is het raadzaam om dit vooraf (op de dag zelf) aan te geven. De aanwezige arts kan hier zo nodig adviezen over geven.

Geef in geen geval een paracetamol voorafgaand aan de vaccinatie. Dit beïnvloedt de werking van het vaccin en vergroot de kans op een koortsstuip.

Deel dit artikel: