Vaccinatiemiddagen maart 2020

In maart zijn er twee vaccinatiemiddagen. Hieronder vind je meer informatie. 

Krijgt jouw kind één van de inentingen die hieronder staan genoemd, dan ontvang je per post een uitnodiging voor een bepaald tijdstip.

Data vaccinatiemiddagen

Dinsdag 10 maart 2020: Meningokokken vaccinatie voor 14-jarigen en inentingen voor 16/17-jarigen die nog nooit inentingen hebben gehad
13:00 uur – 14:45 uur en 15:15 uur – 17:00 uur
Sporthal Oostgaarde, Dakotaweg 261
2905 AB Capelle aan den IJssel

Dinsdag 24 maart 2020: HPV vaccinatie voor 12/13-jarige meisjes en de BMR en DTP inentingen voor 9-jarige kinderen
12:00 uur – 14:00 uur en 14:45 uur – 17:00 uur
Sporthal Oostgaarde, Dakotaweg 261
2905 AB Capelle aan den IJssel

Informatie over de inentingen
9-jarige kinderen | DTP en BMR

Kinderen van 9 jaar worden uitgenodigd voor de DTP en BMR vaccinaties. DTP staat voor difterie, tetanus en polio. BMR staat voor bof, mazelen en rodehond. Bekijk onderstaand filmpje voor meer informatie of klik hier om de folder van het RIVM te lezen.

12/13-jarige meisjes | HPV

Meisjes van 12/13 jaar worden uitgenodigd voor de HPV vaccinatie. HPV staat voor humaan papillomavirus, het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Voor meer informatie: bekijk veelgestelde vragen over deze vaccinatie, lees informatie op de website van het RIVM of bekijk onderstaand filmpje.

14-jarigen | Meningokokken

Kijk voor meer informatie over de meningokokken vaccinatie op de website van het RIVM.

Meest gestelde vragen

Hieronder vind je antwoord op de meest gestelde vragen over de vaccinatiemiddag.

Moet ik als ouder aanwezig zijn bij de inenting van mijn kind?
Ja, bij de inenting van je 9-jarige zoon of dochter moet je aanwezig zijn. Of een andere (volwassene) vertrouwenspersoon van je kind. Bij de inenting van je 12- of 13-jarige dochter hoef je niet aanwezig te zijn.

Wat moet ik meenemen naar de vaccinatiemiddag?
Neem in ieder geval de oproepkaart(en) mee die je thuisgestuurd hebt gekregen. Ook is het handig om het vaccinatiebewijs mee te nemen (meestal aanwezig in het groeiboekje), zodat de gegeven vaccinaties daarop bijgeschreven kunnen worden.

Mijn kind is erg bang of zenuwachtig voor de prik, hoe kan ik hier het beste mee omgaan?
Je kunt dan het beste aan het begin of aan het einde van de middag naar de vaccinatiemiddag komen. Dit zijn de rustigste momenten. Je kunt bij het binnenkomen direct aangeven dat je kind erg bang of zenuwachtig is. Als het nodig is kan je kind de inenting in een aparte, rustige vaccinatiekamer krijgen.

Welke bijwerkingen kunnen er zijn na de inentingen?
De meeste kinderen voelen zich na een vaccinatie even niet lekker. Het ene kind reageert soms wat heftiger dan het andere. Meestal ontstaan bijwerkingen op de dag dat de inenting is gegeven. Ze duren meestal niet langer dan 1 tot 2 dagen.

De inenting tegen bof, mazelen en rodehond, de BMR-vaccinatie, veroorzaakt pas na 5 tot 12 dagen een reactie. Wat je kunt doen bij een bijwerking kun je vinden op https://rijksvaccinatieprogramma.nl/bijwerkingen

Mijn kind heeft bij de vorige vaccinatie een heftige bijwerking gehad, wat moet ik doen?
Meestal is dit geen reden om de inenting deze keer niet te halen. Wel is het verstandig om dit vooraf (op de dag zelf) aan te geven. De aanwezige arts kan hier zo nodig adviezen over geven.

Geef nooit een paracetamol voordat je kind een vaccinatie krijgt. Dit beïnvloedt de werking van de inenting en vergroot de kans op een koortsstuip.

Deel dit artikel: