Centrum voor Jeugd en Gezin | Capelle aan den IJssel

Vaccinatiemiddag 2 oktober 2018

Vaccinatiemiddag 2 oktober 2018

Op dinsdag 2 oktober 2018 is er een vaccinatiemiddag. Kinderen worden uitgenodigd voor de vaccinaties DTP-BMR, HPV en Meningokokken. Krijgt jouw kind één van deze vaccinaties, dan ontvang je per post een uitnodiging voor een specifiek tijdstip. 

De vaccinatiemiddag is van 12:00 tot 16:45 uur in Sporthal Oostgaarde, Dakotaweg 264 in Capelle aan den IJssel. Tussen 14:15 en 14:45 uur is de sporthal gesloten i.v.m. pauze van onze medewerkers. Je ontvangt per post een uitnodiging voor een specifiek tijdstip.

Informatie over de vaccinaties

9-jarige kinderen | DTP en BMR
Kinderen van 9 jaar worden uitgenodigd voor de vaccinaties DTP en BMR. Bekijk onderstaand filmpje voor meer informatie of lees de folder van het RIVM.

13-jarige meisjes | HPV
Meisjes van 13 jaar worden uitgenodigd voor de HPV-vaccinatie tegen baarmoederhalskanker. Voor meer informatie: bekijk veelgestelde vragen over deze vaccinatie, lees de folder van het RIVM of bekijk onderstaand filmpje.

Kinderen die tussen 1 mei 2004 en 31 december 2004 zijn geboren | Meningokokken
Deze kinderen worden opgeroepen voor de inhaal-vaccinatie MenACWY, tegen meningokokken. Klik hier voor meer informatie, bekijk veel gestelde vragen of kijk op de website www.deelditnietmetjevrienden.nl

Meest gestelde vragen

Hieronder vind je antwoord op de meest gestelde vragen rondom de vaccinatiemiddag.

Q: Moet ik als ouder aanwezig zijn bij de vaccinatie van mijn kind?
A: Bij het vaccineren van je 9-jarige zoon of dochter dien je, of een andere (volwassene) vertrouwenspersoon van je kind, aanwezig te zijn. Aanwezigheid bij de vaccinatie van je 13-jarige dochter is niet vereist.

Q: Wat moet ik meenemen naar de vaccinatie dag?
A: Neem in ieder geval de oproepkaart(en) mee die je thuisgestuurd hebt gekregen. Ook is het handig om het vaccinatiebewijs mee te nemen (meestal aanwezig in het groeiboekje), zodat de gegeven vaccinaties bijgeschreven kunnen worden.

Q: Mijn kind is erg angstig voor de vaccinatie(s), hoe kan ik hier het beste mee om gaan?
A: Je kunt het beste vroeg (direct om 12:00 uur) of aan het einde van de middag (rond 16:15 uur) naar de vaccinatiemiddag komen, dit zijn de rustigste momenten. Je kunt bij het binnenkomen direct aangeven dat je kind erg angstig is. Als het nodig is kan je kind doorverwezen worden naar een aparte (rustige) vaccinatie kamer.

Q Welke bijwerkingen kunnen er optreden na de vaccinaties?
A: De meeste kinderen voelen zich na een vaccinatie even niet lekker. Het ene kind reageert soms wat heftiger dan het andere. Meestal ontstaan bijwerkingen op de dag dat de inenting is gegeven. Ze duren meestal niet langer dan 1 tot 2 dagen.

De inenting tegen bof, mazelen en rodehond, de BMR-vaccinatie, veroorzaakt pas na 5 tot 12 dagen een reactie. Wat je kunt doen bij een bijwerking kun je vinden op https://rijksvaccinatieprogramma.nl/bijwerkingen

Q: Mijn kind heeft bij de vorige vaccinatie een heftige bijwerking gehad
A: In principe is dit geen reden om deze keer niet te vaccineren. Wel is het raadzaam om dit vooraf (op de dag zelf) aan te geven. De aanwezige arts kan hier zo nodig adviezen over geven.

Geef in geen geval een paracetamol voorafgaand aan de vaccinatie. Dit beïnvloed de werking van het vaccin en vergroot de kans op een koortsstuip.