Vaccinatiedagen april

Op 18 en 19 april 2023 zijn er vaccinatiedagen bij het CJG. Krijgt jouw kind een inenting, dan ontvang je ongeveer drie weken van tevoren per post een uitnodiging voor een bepaald tijdstip. Hieronder vind je meer informatie.

Data, tijd en locatie

  • 18 april 2023: HPV prik en meningokokken prik
  • 19 april 2023: HPV prik en DTP-BMR prik
  • Je wordt uitgenodigd voor een bepaald tijdstip. Kom op het tijdstip waarop je bent uitgenodigd. Zo zorgen we ervoor dat er niet te veel kinderen tegelijk in de sporthal zijn.
  • De locatie is Sporthal Schenkel, Capelseweg 39, 2907 XA Capelle aan den IJssel

Informatie over de verschillende inentingen

DTP en BMR

Kinderen van 9 jaar worden uitgenodigd voor de DTP en BMR vaccinaties. DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Klik hier voor meer informatie over de DTP inenting. BMR staat voor bof, mazelen en rodehond. Klik hier voor meer informatie over de BMR inenting.

HPV

Vanaf 2022 wordt de HPV prik op een andere leeftijd gegeven. En naast meisjes kunnen nu ook jongens de inenting krijgen. HPV staat voor humaan papillomavirus. De vaccinatie beschermt tegen zes soorten kanker. Klik hier voor meer informatie over de HPV prik.

Meningokokken

Kinderen van 14 jaar (of kinderen die in dit jaar 14 worden) worden uitgenodigd voor de meningokokken vaccinatie. Deze inenting beschermt tegen de meningokokkenziekte. Klik hier voor meer informatie over de meningokokken prik.

Meest gestelde vragen

Hieronder vind je antwoord op de meest gestelde vragen over de vaccinatiedag.

Moet ik als ouder aanwezig zijn bij de inenting van mijn kind?

Het is fijn als je aanwezig bent. Is je kind jonger dan 12 jaar, dan is het verplicht om aanwezig te zijn. Anders kunnen we de inenting niet geven. Kan je er zelf niet bij zijn, laat dan een andere (volwassene) vertrouwenspersoon van je kind meegaan.

Wat moet ik meenemen?

Neem in ieder geval de oproepkaart(en) mee die je thuisgestuurd hebt gekregen. Ook is het handig om het vaccinatiebewijs mee te nemen (die zit meestal in het groeiboekje), zodat de inentingen daarop bijgeschreven kunnen worden.

Mijn kind is erg bang of zenuwachtig voor de prik, hoe kan ik hier het beste mee omgaan?

Je kunt bij het binnenkomen direct aangeven dat je kind erg bang of zenuwachtig is. Als het nodig is kan je kind de inenting in een aparte, rustige kamer krijgen.

Welke bijwerkingen kunnen er zijn na de inentingen?

De meeste kinderen voelen zich na een vaccinatie even niet lekker. Het ene kind reageert wat heftiger dan het andere. Meestal ontstaan bijwerkingen op de dag dat de inenting is gegeven. Ze duren meestal niet langer dan 1 tot 2 dagen.

De inenting tegen bof, mazelen en rodehond, de BMR-vaccinatie, veroorzaakt pas na 5 tot 12 dagen een reactie. Wat je kunt doen bij een bijwerking kun je vinden op https://rijksvaccinatieprogramma.nl/bijwerkingen

Mijn kind heeft bij de vorige vaccinatie een heftige bijwerking gehad, wat moet ik doen?

Meestal is dit geen reden om de inenting deze keer niet te halen. Wel is het verstandig om dit vooraf (op de dag zelf) aan te geven. De aanwezige arts kan hier zo nodig adviezen over geven.

Geef nooit een paracetamol voordat je kind een vaccinatie krijgt. Dit beïnvloedt de werking van de inenting en vergroot de kans op een koortsstuip.

Mijn kind heeft geen uitnodiging ontvangen, kunnen wij alsnog komen?

In februari volgt informatie voor kinderen die niet zijn uitgenodigd, maar wel willen komen. Houd daarvoor deze pagina in de gaten.