Uit de kast komen

Vandaag, 11 oktober, is ‘Coming out day’. Hoe vertel je aan anderen dat je homo, lesbisch of bi bent?

Waarom vertellen?

Als je jouw seksuele voorkeur geheim houdt, is het lastig om jezelf te zijn bij anderen. En als je verliefd bent, is het fijn als je daar bijvoorbeeld met een vriend(in), broer of zus over kunt praten. Bijvoorbeeld omdat het je helpt bij het maken van keuzes.

Je bent natuurlijk niet verplicht om te vertellen of je op jongens, meisjes of beiden valt. Jouw seksuele voorkeur is persoonlijk.

Vertellen aan iedereen?

Je hoeft het natuurlijk niet aan iedereen te vertellen, ook niet op school. Je kunt er ook voor kiezen om het alleen te vertellen aan de mensen die jij belangrijk vindt en die je vertrouwt.

Bedenk aan wie je het als eerste wilt vertellen. Iemand die positief reageert en het niet meteen aan iedereen doorvertelt.

Vertellen aan je ouders

Sommige jongeren vinden het heel makkelijk om het aan hun ouders te vertellen. Maar misschien vind jij het juist het moeilijkst om voor je ouders uit de kast te komen. Bereid goed voor wat je wilt zeggen: schrijf het op en oefen het alvast. Kies een rustig moment voor het gesprek. En laat je ouders wennen aan het idee, geef ze tijd.

Je kunt ervoor kiezen om je ouders op een creatieve manier te vertellen dat je homo- of biseksueel bent. Bijvoorbeeld door hen een mooie brief of e-mail te sturen, een kunstwerk te maken of cake of koekjes te bakken. Denk hier maar eens aan: hoe zou jij leuk nieuws aan je ouders vertellen 😉 ? Als je nieuws positief brengt, dan wordt het vaak positiever ontvangen.

Invloed van geloof en cultuur

In sommige geloven en culturen worden homo- en biseksualiteit minder geaccepteerd. Als dit in jouw omgeving zo is, dan kan het extra lastig zijn om te vertellen dat je homo, lesbisch of bi bent. Je kunt je ook erg eenzaam voelen. Misschien ben je bang voor de reactie van je ouders of familie. Of je accepteert jouw homo- of biseksuele gevoelens niet omdat de mensen om jou heen zeggen dat deze ‘verkeerd’ zijn. Of misschien ben je bang om je ouders teleur te stellen. Op de website van Switchboard vind je informatie over hoe verschillende geloven ermee omgaan en waar je terecht kan/meer informatie kan vinden.

Televisieprogramma ‘Uit de kast’

Ken je dit televisieprogramma? Hierin worden jongeren gevolgd die hun familie en vrienden vertellen dat zij homo, lesbisch of bi zijn. Je kunt het programma bekijken op Kro-ncrv.nl. Misschien krijg je daardoor ideeën over hoe je zelf uit de kast wilt komen.

Probeer je geen zorgen te maken

Het is lastig om je geen zorgen te maken over een coming out, maar het blijven je ouders en je vrienden. En of jij nou op jongens of meisjes valt: het verandert niets aan jouw persoonlijkheid.

Als je het nog niet wilt vertellen

Als je nog niet uit de kast wilt komen is dat niet erg. Zoek eerst meer informatie op of praat eens met een goede vriend(in) over homo- en biseksualiteit in het algemeen, zonder over jouw gevoelens te praten. Vind je dat lastig, maar wil je wel over een coming out praten, bel of chat dan anoniem met Switchboard (020-6236565) of met Sense.info (0900-4024020).

Filmpje: Jongerenadviseur Marije over uit de kast komen

Jongerenadviseur Marije vertelt in dit filmpje hoe zij uit de kast kwam. Ze geeft ook tips.

Websites voor jou

Bron: JouwGGD.nl

Deel dit artikel: