Tips: winteractiviteiten met de kinderen

Woensdag 21 december is de kortste dag van het jaar. Daarmee bedoelen we dat er tussen zonsopkomst en zonsondergang de kortste tijd zit. Deze dag begint ook de winter. Nu het bijna kerstvakantie is, is dit dus een goed moment om tips te delen voor leuke winteractiviteiten met de kinderen.

1. Winterwandeling

De winter zorgt op goede dagen voor de mooiste plaatjes in het bos. Trek de sneeuwschoenen, handschoenen en mutsen aan en ga op pad! De bossen zijn in de winter lekker rustig en de kinderen kunnen heerlijk in de sneeuw spelen. Extra tip: neem warme chocolademelk mee in een thermosfles voor een warme pauze tussendoor. Zo blijft iedereen warm en kan je nog langer genieten van het mooie bos!

2. Een bakfeestje in huis

Wanneer het buiten koud is en regent of sneeuwt is het heerlijk om binnen te blijven. Een goed moment om met de kinderen wat lekkers te gaan bakken. Maak bijvoorbeeld koekjes of cakejes die jullie samen kunnen versieren. Wie weet kan je je buren of familie ook nog verrassen door hen een gebakje te brengen. Klik hier voor een aantal recepten voor kerstkoekjes.

3. De binnenspeeltuin

Een binnenspeeltuin is in de winter een goede optie in plaats van de normale speeltuin. Hoewel het vaak druk is in deze speeltuinen, kan jij je ook rustig terugtrekken terwijl de kinderen rondrennen. Urenlang klimmen en klauteren terwijl de kinderen af en toe een glaasje limonade komen halen om weer door te kunnen.

4. Knutselen

Ben je in een creatieve bui? Haal de knutselspullen dan maar uit de kast, want er zijn allerlei winterse knutselwerkjes die gemaakt kunnen worden. Maak bijvoorbeeld van wc-rolletjes schattige winterpoppetjes of maak van bolletjes wol zachte sneeuwpoppen. Klik hier om verschillende winter-knutselwerkjes te bekijken.

5. Bezoek een museum

Musea zijn niet alleen leuk voor volwassenen, maar ook voor kinderen! Veel musea hebben speciale tentoonstellingen die zijn gericht op kinderen of zijn zelfs volledig gericht op kinderen. Ga bijvoorbeeld naar het Amsterdamse NEMO, Naturalis of klik hier om nog meer opties te bekijken. Maak het museumbezoek extra leuk (en leerzaam) door in het museum een audiotour of speurtocht te doen.

6. Huis versieren

Bij de winter horen natuurlijk de feestdagen. Breng samen met de kinderen jullie huis in een wintersfeer door versieringen op te hangen. Denk hierbij aan leuke slingers, papieren sterren, een kerstboom of een mooie raamtekening. Geen zin in een huis vol van deze werkjes? Versier dan één kamer in het huis, bijvoorbeeld de kamer van je kind!

7. Sneeuwpret

Als we geluk hebben ligt er dit jaar ook weer een dik pak sneeuw. Organiseer een wedstrijd wie de grootste of mooiste sneeuwpop kan maken of verzamel iedereen uit de buurt voor een groot sneeuwballengevecht! Als er écht veel sneeuw ligt kan je zelfs een iglo maken of een fort bouwen in het park.

8. Schaatsen

Het hoeft tegenwoordig niet meer te vriezen om te kunnen schaatsen. De binnenschaatsbaan is de hele winter open of zoek een openluchtbaan op die ook al ijs heeft. Leer samen de eerste passen op het ijs te zetten en kijk hoever de kids kunnen komen. Ze hoeven het gelukkig vaak niet alleen te doen, elke ijsbaan heeft wel een krukje of ander voorwerp waar ze op kunnen leunen. Klik hier voor een overzicht van schaats-, ski- en sleebanen in de omgeving van Capelle aan den Ijssel.

9. Spelletjesmiddag

Een vrije middag is makkelijk om te toveren in een spelletjesmiddag. Laat de kinderen hun favoriete spel uit de kast halen en maak een puntenschema voor de hele middag. Je kan zelfs een klein prijsje bedenken voor de winnaars. Zo heb je een hele middag speelplezier met een lekkere beloning.

10. Een uitje buiten de deur

Zin in een culturele activiteit? Ga dan met het gezin naar het theater of naar het kerstcircus! Zeker in de vakanties heeft het theater speciale kindervoorstellingen die overdag gespeeld worden. Deze hebben een pauze en duren iets minder lang, waardoor iedereen de aandacht er bij kan houden. Er zijn ook veel kerstcircussen door het hele land tijdens de kerstvakantie, deze kan je makkelijk vinden via Google.

Bron: Grace is Green