Tips voor als je verlegen bent

Ben je erg verlegen en wil je daar graag iets aan veranderen? Deze tips kunnen je helpen.

1. Hoe verlegen ben je?

Ben je alleen verlegen bij mensen die je niet goed kent of ben je bij iedereen erg verlegen? Vraag het eens aan je vrienden en familie, zij kennen je het beste en zullen je een eerlijk antwoord geven.

2. Wat wil je veranderen?

Denk na over wat je aan jezelf wilt veranderen. Vind je het lastig om te praten, je emoties te laten zien of vallen er altijd stiltes in gesprekken? Misschien ben je wel onzeker en voel je je daardoor niet zo op je gemak. Klik hier om meer te lezen over onzeker zijn.

3. Daag jezelf uit en maak een praatje

Daag jezelf uit om in een groep op iemand af te stappen die je nog niet zo goed kent en een praatje te maken. Hoe vaker je dit doet, hoe makkelijker het wordt!

Tip: doe dit in kleine stapjes. Maak bijvoorbeeld eerst een praatje met de buurman of iemand in de bus.

4. Let op je houding

Zou jij een gesprek beginnen met iemand die helemaal ineengedoken zit of iemand die met zijn armen over elkaar staat? Zorg voor een open houding: doe je armen en benen niet over elkaar, sta of zit rechtop en verstop jezelf bijvoorbeeld niet achter je telefoon of een boek. Laat zien dat je open staat voor een gesprek. Glimlach en maak oogcontact.

5. Kleine stapjes

Bijna niemand kan van de ene op de andere dag helemaal veranderen. Doe het in kleine stapjes en wees trots op jezelf als iets goed gaat of is gelukt.

6. Houd je aandacht bij de ander

Probeer je aandacht helemaal bij de persoon te houden met wie je aan het praten bent, en let niet op jezelf. Als je veel op jezelf let, ben je met je aandacht eigenlijk niet bij het gesprek.

7. Nieuwe mensen ontmoeten

Nieuwe mensen ontmoeten kan heel spannend zijn, maar het is wel heel goed om je verlegenheid te overwinnen. Vraag bijvoorbeeld aan je vrienden of ze je aan hun vrienden willen voorstellen die jij nog niet kent.

8. Complimentjes

Af en toe een complimentje geven kan helpen om het gesprekje wat minder eng te maken. Of om een gesprek te beginnen. Maar overdrijf het niet.

9. Zelfverzekerd voelen

Als je je zelfverzekerd voelt, ben je vaak ook minder verlegen. Doe bijvoorbeeld kleding aan waarin jij je op je gemak voelt. Of maak een praatje over een onderwerp waar jij veel van weet of een hobby die je erg leuk vindt.

Tip: bij het CJG kan je de gratis training ‘Beat it!’ volgen, waarbij je leert om beter voor jezelf op te komen en om meer vertrouwen te krijgen in jezelf. Misschien is deze training wel iets voor jou. Klik hier voor meer informatie over ‘Beat it!’. De training start op 7 april 2020!

Bron: Girlz

Deel dit artikel: