Tips: social media gebruik van tieners

Het gebruik van sociale media is in deze tijd niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Het is een belangrijke manier van communiceren geworden, vooral onder tieners. Als ouder is het daarom belangrijk om je bewust te zijn van het gebruik van sociale media door je tiener. Hieronder lees je vijf tips om je tiener te helpen om verantwoordelijk en veilig om te gaan met sociale media.

1. Maak duidelijke afspraken over het gebruik van sociale media

Het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken met je tiener over het gebruik van sociale media. Bespreek welke apps gebruikt mogen worden en hoeveel tijd er per dag op sociale media doorgebracht mag worden. Maak ook afspraken over privacy, zoals het niet delen van persoonlijke gegevens met vreemden. Door duidelijke afspraken te maken, help je je tiener om verantwoordelijk om te gaan met sociale media.

2. Bespreek de privacy-instellingen van sociale media

Het is belangrijk om te weten welke privacy-instellingen aangepast en aangezet kunnen worden. Door deze instellingen te begrijpen en te gebruiken, kan je tiener voorkomen dat persoonlijke informatie openbaar wordt gedeeld. Zo kan je op Instagram, TikTok & Facebook instellen dat alleen vrienden en volgers je profiel kunnen zien. Zorg ervoor dat je tiener weet hoe hij/zij deze instellingen kan aanpassen.

3. Bespreek cyberpesten en online veiligheid

Cyberpesten is helaas een probleem dat vaker voorkomt onder tieners op sociale media. Bespreek met je tiener hoe hij/zij kan voorkomen dat hij/zij slachtoffer wordt van cyberpesten. Bespreek ook hoe je tiener kan reageren wanneer dit wel gebeurd. Daarnaast is het belangrijk om online veiligheid te bespreken, zoals het niet accepteren van vriend- of volgverzoeken van vreemden en het niet delen van persoonlijke informatie met onbekenden.

4. Geeft het goede voorbeeld op sociale media

Als ouder ben je een rolmodel voor je tiener, ook op sociale media. Het is belangrijk om zelf verantwoordelijk om te gaan met sociale media en het goede voorbeeld te geven aan je tiener. Denk goed na voordat je iets plaatst en houd rekening met de privacy van anderen. Bespreek het bijvoorbeeld met je tiener wanneer je iets wilt delen over/met hen. Zo leren ze dit zelf ook te doen en denken ze na over wat ze zelf fijn vinden.

5. Zorg voor open communicatie

Het is belangrijk om open gesprekken te hebben met je tiener over het gebruik van sociale media. Vraag regelmatig hoe het gaat en of er problemen zijn. Maak duidelijk dat je altijd beschikbaar bent om te helpen en te ondersteunen. Zo zorg je dat je tiener zich veilig voelt om vragen te stellen en problemen te bespreken.

Bronnen: Veiliginternetten.nl, Ouders.nl, Mediawijsheid.nl