Tips om een voorkeurshouding te voorkomen

Als je baby in de eerste maanden altijd met zijn of haar hoofd op dezelfde kant ligt (voorkeurshouding), kan je kind een afgeplat hoofd krijgen. Hieronder vind je tips om een voorkeurshouding te voorkomen.

Voorkeurshouding

Sommige baby’s houden hun hoofd meestal naar rechts gedraaid, andere liever alleen naar links en weer andere houden hun hoofd stil in het midden. Een voorkeur voor links of rechts kan in de eerste 6 maanden de ontwikkeling van je baby tijdelijk belemmeren. Ook kan de nog zachte schedel afgeplat raken op de plaats waar het de meeste tijd op ligt. Vaak gaat dit geleidelijk weer over. Soms ook niet, of niet helemaal. Ernstig is dit niet, maar het kan er minder mooi uitzien.

Tips om een voorkeurshouding (een scheef hoofdje) te voorkomen
  • Leg je baby op zijn of haar rug om beurten met het hoofd naar links en naar rechts.
  • Baby’s kijken graag naar het daglicht. Draai het bedje af en toe om, zodat het raam zich aan de andere kant bevindt. Hierdoor zal je baby eerder de andere kant op kijken.
  • Neem je kind afwisselend links en rechts op de arm, ook bij de voeding.
  • Zet in de box of de kinderwagen het favoriete knuffeltje de ene keer links en de andere keer rechts van je baby.
  • Wissel de manier waarop je kind in de box ligt.
  • Leg je baby regelmatig even op de buik als hij of zij wakker is, maar alleen als je erbij bent.

Heb je vragen over de voorkeurshouding? Stel je vragen aan de jeugdverpleegkundige of jeugdarts op het consultatiebureau. Klik hier voor de inloopspreekuren en de advieslijn.

Bronnen: NCJ, VeiligheidNL

Deel dit artikel: